Duško Šibl izlaže u Cvajneru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Zadnja izložba Duška Šibla u Istri održana je 1988. godine u Umagu. Ova izložba naziva "Tijelo kao instrument" prvi je autorov susret s Istrom nakon puno godina kontinuiranog stvaranja. Šibl svih tih godina ostaje vjeran svojoj tematici i stilistici, a privlaci ga i zanima ljudsko tijelo.

Artikulirani tjelesni pokreti u ekspresionistickom idiomu i iskazu postavljeni su u negaciji prostora. Afirmacija geste i gestualnosti te apoteoza ljudskog tijela u pokretu glavne su odlike slikarskog djela Duška Šibla, kazala je povjesnicarka umjetnosti Gorka Ostojic Cvajner u srijedu na otvorenju izložbe u galeriji Cvajner.

Šibl se predstavio s ukupno deset radova velikog formata, medu kojima je jedan triptih i jedan diptih, koji su nastali od 2006. do 2011. godine.

Na otvorenju je Ostojic Cvajner podsjetila da je vlasnik galerije Dante u Umagu, gdje je Šibl izlagao 1988., bio Marino Cettina - privatni galerist koji je na ovim prostorima vezan za suvremenu vizualnu umjetnost.

U katalogu izložbe Ostojic Cvajner piše da Šibl "više od tri decenije elaborira, interpretira, definira, modificira, redefinira, reinterpretira jednu temu i jedan motiv svog tako pekulijarnog opusa. To je s jedne strane magicna ljepota ljudskog tijela, a s druge strane strastven pokret koji osvajacki determinira i prostor i vrijeme dogadanja istog pokreta, iskazanog sasvim impersonalno, neopisano i nedoslovno i tek naslovno u dalekim asocijacijama".

Ostojic Cvajner tekst zatvara tvrdnjom da je "tijekom tridesetogodišnje umjetnicke prakse Duško Šibl personalizirao i fizionomizirao svoju umjetnost u tolikoj mjeri da i ova komorna izložba u Puli ima težinu i snagu sinteze njegova ukupnog stvaralackog angažmana".

Duško Šibl roden je 1951. u Zagrebu, a 1977. diplomirao je komparativnu književnost i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveucilišta u Zagrebu.

U Londonu, na Byam Shaw School of art 1982. godine je završio studij slikarstva. Samostalno izlaže od 1982. te sudjeluje na mnogim skupnim izložbama u domovini i Europi. Od 2008. bavi se i performansom. Živi i radi u Zagrebu, Londonu i Dubrovniku.

Izložba u galeriji Cvajner je otvorena do 20. prosinca.


Podijeli: Facebook Twiter