Duša, emocije i vrhunski nastupi

Jelena Radan
Jelena Radan

Još se prašina na labinskoj Špini nakon plesa uz Cubismo nije u potpunosti slegla, kada se sinoć ponovno auditorij ove gradske pozornice na otvorenom počeo popunjavati u iščekivanju nastupa jednog od najvećih hrvatskih glazbenih virtuoza. Da svjetska priznanja i međunarodna slava nisu samo slučajnost, pokazao je i dokazao Damir Halilić Hal već u prvih nekoliko taktova svog nastupa. Ne možemo reći oduševljava li više lakoća kojom ovaj majstor gitare muzicira, slojevitost i količina zvukova koje izvlači iz obične akustične gitare ili pak skromnost i samozatajnost u komunikaciji s publikom. Kulisa ovog izvanserijskog nastupa također je bila priča za sebe - niz video projekcija koje su u milisekundu precizno pratile zvučnu sliku.

Spontano

Tako je lako Hal prebacivao pjesmu po pjesmu kroz svoje vješte prste, da je sat i pol jednostavno proletjelo – sreća je bila da večer nije završila posljednjom skladbom "Boškarin", već se nastavila malo niže, na Titovom trgu, koncertom benda  "Ar-tu-dvi-tru". Koliko god apsurdno zvučao spomen ovog čudnog imena, njihova svirka je sve samo ne neozbiljna.  "Dvi-tru" su dvije trube koje se međusobno fenomenalno nadopunjavaju i predvode ovaj instrumentalni kvintet čija je prava ljubav iskonski "old-school" jazz. Ugodno je bilo pratiti ovu gotovo neformalnu svirku u kutu labinskog Titovog trga, gdje su neosvijetljeni i neozvučeni glazbenici dodatno podigli razinu tako dobro došle spontanosti.

Maestralno

Posljednji dan trodnevnog druženja s jazzom, na "Špini" je otvorila Jelena Radan. Mada nam je već poznato da se ova popularna pjevačica posljednjih godina upustila u avanturu zvanu "fado", poprilično se odmaknuvši od komercijalnih putova i pop glazbe koja je bila odskočna daska njezine karijere, koncert je pokazao da smo o njezinom recentnom glazbenom izričaju ustvari znali relativno malo. Nasreću! Jer ono što je Jelena bespoštedno davala u svom subotnjem maestralnom nastupu bilo je srce, duša i emocija "na pladnju"! Fado je vladao repertoarom, no našlo se tu mjesta za jednako sofisticirane i emocijama nabijene evergreene i nekoliko prigodno aranžiranih pjesama iz njezine pop karijere. Divna Jelena Radan – još jedan pun pogodak ovogodišnjeg Labin jazza.

Festival je zaključio jazz trio Alexa Brajkovića, spustivši središte događanja još jednom na glavni trg starog Labina. Kao i prethodnu večer, za pravi, iskonski jazz ponovno se odličnim mjestom pokazao mali plato ispred volti labinske enoteke. A jazz se ovdje pokazao kao glazbeni žanr gdje i "ogoljeni" tročlani sastav može pružiti jako puno. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter