Đurđa Merle u galeriji Milotić: Introspekcija u tušu

Jedan od radova Đurđe Merle na rižinom papiru
Jedan od radova Đurđe Merle na rižinom papiru

Samostalna izložba slika Đurđe Merle otvorena je prošlog vikenda u pulskoj galeriji Milotić, a moguće ju je razgledati do 8. svibnja. O izložbi i autorici govorio je Mladen Lučić, koji je ujedno i autor teksta kataloga. On je kazao da autoričin likovni izraz do sada nije previše intenzivno pratio, premda je bio upoznat s njenim stvaralaštvom, odnosno fazama njenog umjetničkog djelovanja.

- Premda je Đurđa Merle od samog autorskog početka bila prisutna na likovnoj sceni hrvatske suvremenosti, nikad nije bila u samom njenom središtu. Moglo bi se reći da je sudjelovala gotovo iz prikrajka, samozatajno i diskretno, ali zbog toga ne i manje uvjerljivo. Đurđa Merle svoj umjetnički modus vivendi nalazi u metafizičkom poimanju svijeta, u okružju začudnih znakova različitih iščitavanja koja svakako sadrže veliku dozu mističnosti. Odlazak u Kinu, gdje je radila kostimografiju u čuvenom pekinškom uprizorenju Verdijeve "Aide" Krešimira Dolenčića, potvrdio joj je da se nalazi na ispravnom putu, piše Lučić.

Osim crteža koji inspiraciju crpe iz kineske kaligrafije - uz neizbježan dodatak crvenog pečata na rižinom papiru - autorica se predstavila i radovima velike dužine na starim tapetama prošaranim crtežima oldtajmera. Snažnim i dugačkim potezima tuša Merle je prekrila (ili samo sakrila) te crteže te je u toj kombinaciji ready-madea i slike izvela velika i snažna djela jednostavnih naziva.

"Prolaznost", "Tišina", "Probuđenost" i "Onkraj misli" otkrivaju intencije autorice koja introspektivna promišljanja i osjećaje "preslikava" na papir i na taj način pojašnjava svoju konceptualnu intenciju.

Đurđa Merle je diplomirala slikarstvo u klasi prof. Šime Perića na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Bavi se grafičkim dizajnom te radi na oblikovanju djela primijenjene umjetnosti za potrebe interijera, a jedan od značajnijih projekata bio je i uređenje interijera hotela Inter Contitental u Zagrebu. (Napisao i snimio B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter