Dupin usmrcen harpunom s barke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na temelju dojave gradana veterinarski je djelatnik u subotu oko 10 sati u uvali Budava kod Kavrana pronašao mrtvog dupina. Policiji je u ponedjeljak ujutro dojavljeno da je usmrceni dupin prevezen u pulsku veterinarsku stanicu.

Ocevidom je utvrdeno da dupin, koji je bio dug 2,9 metara i težak 300 kilograma, pripada strogo zašticenoj divljoj svojti te da je pogoden ribolovnim alatom.

Higijenicar veterinarske službe u Puli Valter Žgomba rekao nam je da je dupin ubijen harpunom s brodice, a nakon pogotka je još bio živ te je s harpunom doplivao do uvale Budava u blato. Neki su ga decki pronašli i pokušali mu pomoci, no bezuspješno. Pozvali su nas te smo pedalinom otišli do uvale i odvukli ga, buduci da camcem tamo nije moguce doci.

Pokušali su, kaže, spasiti dupina, ali mu je harpun oštetio više organa te je ugibanje bilo neizbježno. - Dupina smo zajedno s harpunom stavili u komoru i cekali policiju, kazao nam je Žgomba. Na tom je podrucju, kaže, u proteklih tjedan do dva videno do 30 dobrih dupina u potrazi za srdelama.

Nakon ocevida dupin je u ponedjeljak oko 15 sati prevezen na zagrebacki Vetreinarski fakultet radi daljnjih analiza i otkrivanja detalja ugibanja.

Istraživac i biolog Grgur Pleslic s Instituta za istraživanje i zaštitu mora Plavi svijet iz Velog Lošinja kazao nam je da je iz fotografije usmrcenog dupina vidljivo da je pogoden u leda s desne strane pored ledne peraje te da je harpun ušao izmedu rebara te oštetio unutarnje organe. Daljnjom analizom pokušat ce utvrditi pripada li ubijeni dupin katalogu dupina Instituta Plavi svijet.


Podijeli: Facebook Twiter