Dupin doplivao do Materade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kraj rta Materada kod Poreca u srijedu je u popodnevnim satima zamijecen dupin, koji je do zakljucenja ovog teksta i dalje plivao tamošnjim plicacima. Kako saznajemo, vjerojatno je rijec o mladem primjerku, dugom gotovo oko dva metra, a prve informacije sugeriraju da nije ozlijeden, premda se krece sporo i tromo.

Dežurni veterinar Branko Juric neko ga je vrijeme pratio camcem, s timom lucke kapetanije, no na tijelu životinje nije uocio ostatke mreže, ni druge znakove koji bi upucivali na ozljede.

Dupin je pred camcem zaranjao i bježao te odbijao pokušaje usmjeravanja prema pucini, uporno se vracajuci u uvalu Sveti Martin. Dospijevši pred plicak, okrenuo bi prema dubokom moru.

Ipak, Juric ocjenjuje da je prerano tvrditi da je sa zašticenim sisavcem sve u redu te ce ga pratiti i sutra, kada bi se mogla steci potpunija slika o razlozima njegova izleta u porecke plicake.

S Veterinarskog fakulteta u Zagrebu stiglo je pak tumacenje da nije neobicno da dupini zalutaju u plitke uvale te se u njima zadrže dan ili dva.


Podijeli: Facebook Twiter