Duo Romantika na Poluotoku radosti


Treći koncert festivala komorne glazbe Poluotok radosti u organizaciji Istarske scene mladih u četvrtak je u prostorima Arheološkog muzeja Istre ugostio duo Romantika, koji čine sopranistica Josipa Lončar i gitarist Frédéric Bernard.

Ovaj je francusko-hrvatski duo izveo repertoar  satkan od opernih arija i skladbi iz raznih epoha svjetske i domaće glazbene riznice. Tako su "na meniju" bila djela europskih klasika poput Giulianija, Bellinija, Schuberta, Donizettija, ali i američkih skladatelja novijeg datuma kao što su Bishop i Gilmore. Vrhunac prvog dijela nastupa svakako je izvedba Donizettijeve Cavatine de Norina iz opere "Don Pasquale". Ovom je izvedbom Josipa Lončar osvojila prvu nagradu u Parizu. Također, valja istaknuti da je općem dojmu pridonijela i Bernardova transkripcija istog djela.

Drugi dio programa, satkan od djela ponajboljih hrvatskih skladatelja 20. stoljeća, obuhvatio je opus sastavljen od crtica iz Kabiljove opere "Jalta, Jalta", Krkljušove "Pjesme Zagrebu", Špišićeve "Trešnjevačke balade" te "Hvala ti srce“ iz proslavljenog Golikovog filma "Tko pjeva zlo ne misli".

Razlog za odabir hrvatskih pjesama na kajkavskom dijalektu leži u činjenici što je ova mlada i darovita sopranistica rodom iz Hrvatskog zagorja, dok je njezin francuski partner i glazbeni suputnik s osobitim interesom proučavao i prearanžirao inače zahtjevne harme i melodije s kojima se upoznao radeći s Josipom Lončar.

Idući koncert najavljen je za 23. kolovoza, a nastupit će Duo harmos flautistice Paole Radin i harmonikaša Josipa Nemeta. (Napisao i snimio Vedran ŠILIPETAR)


Podijeli: Facebook Twiter