Dunja Knebl: Ove pjesme su naše korijenje

Dunja Knebl (M. RADIĆ)
Dunja Knebl (M. RADIĆ)

Koncertne večeri na premanturskoj placi u organizaciji Fenolige udruge u kulturi privedene su kraju u nedjelju solo koncertom zagrebačke kantautorice Dunje Knebl. Osim što je vrsna glazbenica koja je desetljećima izgrađivala svoj ugled, pokazala se i kao dobra pedagoginja kojoj nije cilj samo zasvirati i zapjevati publici već je i podučiti. Oni koji su sinoć došli, a bilo je i domaćih i stranih otišli su bogatiji ne samo za jedan poseban koncertni doživljaj, nego su dobili i neke zanimljive informacije iz povijesti hrvatske tradicijske glazbe.

- Sve što raste će uvenuti ako nema korijenja, a ove pjesme su naše korijenje. Bilo bi šteta da ostanemo bez njih, poručila je Knebl publici izrazivši nadu da će se mlađe generacije pozabaviti njima.

Uz pomoć svog glasa i gitare Knebl je provela publiku kroz skladbe Međimurja, Podravine, Primorja, Slavonije… Uglavnom su to ljubavne pjesme i to nerijetko tužne iako ima i nekih koje odišu upozoravajućim optimizmom kao jedna pjesma o starom međimurskom običaju kada se cure moglo za novac posuditi na jednu noć. Ovu pjesmu Knebl je opisala kao "feminističku" jer cura o kojoj je riječ u pjesmi ne pristaje na ponudu. S obzirom na to da koncert održava u turističkom mjestu, Knebl s publikom komunicira na hrvatskom i engleskom, maksimalno se trudeći približiti im pjesme koje predstavljaju jedno drugo vrijeme i jedan drugi svijet, koji je danas stran ne samo gostima nego i onima koji su u Hrvatskoj rođeni.

Pred kraj je publiku podučila jednoj staroj hrvatskoj pjesmi pa su gosti, podijeljeni u dvije grupe, zapjevali dio jednostavnog refrena. Zadovoljnu publiku ispratila je stihovima "Svako delo konec ima samo moja ljubav nema". Kod Dunje Knebl ta ljubav nije samo u stihovima već i u samim izvedbama i njenom životnom pristupu. Jednostavno se vidi da uživa u pjevanju, sviranju, istraživanju i prenošenju svojeg znanja pa čak i netko kojem je etno glazba možda dosadna ili predaleka na njenom koncertu može, ako ništa drugo, nešto novo i zanimljivo doznati.

Ovim koncertom tako je privedena kraju još jedna kratka kasnoljetna serija koncerata u organizaciji udruge Fenoliga koja je u proteklih tjedan dana na premanturskoj placi ugostila etno grupe Šćike i Vruja te jazz sastav St Thomas Quintet. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter