Dundo Maroje u popravnom domu u Kruševcu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Narodno pozorište Kruševac gostovalo je u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula s komedijom "Dundo Maroje" Marina Držica u režiji Kokana Mladenovica. Predstava je odigrana u sklopu cetvrtih Dana srpske kulture u Istri.

"Dundo Maroje" Kokana Mladenovica pametna je i lukava igra s klasicnim tekstom - okvir te postave "kazališta u kazalištu" je Kazneno-popravni zavod u Kruševcu, a glumci su direktor zatvora, cuvari i mala ceta zatvorenika. Umjesto klasicnog prologa publici se prvo obraca direktor zatvora (Milija Vukovic), koji strogo policijskim jezikom predstavlja glumce, njihove uloge i njihove kazne, a za sebe ostavlja naslovnu ulogu. Slijedi urnebesno pripremanje scene i "kostima" i dvostruka igra može poceti.

Mladenoviceva "obrada" Držicevog teksta omogucuje glumcima da glume dvije uloge istovremeno - onu zatvorenika koji ne zna glumiti ili mu se pak ne da te onu koju odreduje tekst. Igra izmedu ta dva svijeta - Držicevog Rima i Kazneno-popravnog doma u Kruševcu, prvi je i glavni adut predstave, u kojoj su dobro uvježbani i koordinirani glumci bili gotovo besprijekorni.

Simpatije publike ponajviše je osvojio Branislav Trifunovic kao Pomet, ali medu favoritima je zasigurno bio i Miloš Samolov, cija je urnebesna izvedba Petrunjele izazivala nekontroliran smijeh i aplauze.

Drugi adut predstave je odabir rekvizita i kostima: sve ono što se može naci u jednoj kaznionici - od kuhinjskog pribora do cetke za WC - iskorišteno je u tu svrhu. Uporaba tih predmeta u službi kazališne fikcije još je jedan u nizu komicnih detalja koji krase predstavu.

Obilato je korišten i tjelesni humor vodviljskih kontura, a neke scene izgledaju kao da su "ukradene" iz filmova Bustera Keatona. Puno je i previše raznoraznih komicnih dosjetki da bi ih se ovdje nabrajalo - od montipajtonovskog apsurda sve do kompleksnih dvosmislenosti, a valja napomenuti i da u predstavi nema gotovo nijedne prvoloptaške fore.

Kompletno mušku postavu osim vec spomenutih glumaca sacinjavaju još i Nebojša Vranic (Maro), Dušan Dule Jovanovic (Ugo Tudeško), Bojan Veljovic (Bokcilo), Dejan Toncic (Popiva), Dragan Marinkovic (Ondardo de Augusta), Nikola Rakic (Laura), Boba Stojimirovic (Pere), Toma Trifunovic (Baba), Predrag Milenkovic (Krcmar) te Nikola Pantovic (Muzicar).

"Dundo Maroje" Narodnog pozorišta Kruševac zarazna je komedija, koju je (i) pulska publika nagradila srdacnim aplauzom, stoga i ne cudi da ju je srpska kritika proglasila jednom od najboljih predstava 2009. godine. (Napisao i snimio Boris VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter