Dulji zimski praznici bolja opcija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Drugacija preraspodjela školskih praznika u Hrvatskoj istarskim bi školarcima mogla omoguciti da duže rade sezonski u turizmu, ali da zato na skijanje idu u najskupljem terminu, odnosno u periodu od 27. do 6. sijecnja. Naravno, ako Istarska županija uoci sljedece školske godine odluci da nastava u svim istarskim školama pocinje tjedan dana kasnije, odnosno 12., a ne 5. rujna, nauštrb cega se za tjedan dana skracuje zimski odmor, koji tada traje do Sveta tri kralja, a ne do 13. sijecnja.

Takav je scenarij najvjerojatniji ne samo za Istru, nego i za sve ostale primorske županije koje ovise o sezoni. Medutim, takav raspored teško da ce zapravo Istri u posezoni, odnosno pocetkom rujna, donijeti veci broj domacih turista, kada su zapravo u cijene puno povoljnije, tim više jer ce vjerojatno vecina iz kontinentalnih županija odlucivati ranije krenuti s nastavom i time dobiti više na božicnim i novogodišnjim ferijama.

To nam je potvrdio i predsjednik Udruge hrvatskih putnickih agencija Boris Žgomba koji se zauzimao za to da dode do fleksibilnije preraspodjele praznika, ali prije svega kako bi se roditeljima i djeci omogucilo jeftinije skijanje, a ne duži boravak na moru.

Odjel za obrazovanje, sport i tehnicku kulturu Istarske županije uputio je jucer poziv školama ciji je osnivac da na nastavnickom vijecu te vijecu ucenika i roditelja donesu zajednicki stav kakav bi školski kalendar bio, po njihovom mišljenju, najoptimalniji. Županija ce zatim na osnovu prijedloga škola izraditi školski kalendar, koji mora biti poslan na uvid Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta do 1. lipnja.

- Rijec je o izuzetno važnoj temi pa smo uputili poziv svim školama ciji smo osnivac, ali isto tako i opcinama i gradovima cijim škola nismo osnivac, da nam svoje prijedloge dostave najkasnije do 18. travnja, vodeci racuna o dobrobiti ucenika. Konacnu odluku donijet cemo nakon prikupljenih podataka, nadamo se na zadovoljstvo vecine, rekla je procelnica Patricia Smoljan.

Ravnateljica Turisticko-ugostiteljske škole Antona Štifanica u Porecu Vesna Baranašic smatra da ce se najveca rasprava, posebice na Vijecu roditelja, voditi o trajanju zimskih praznika.

- Puno je zahtjeva, posebice roditelja, za produljenjem zimskih praznika, radije nego da se odgodi pocetak školske godine, a razlog su ponajviše jeftiniji aranžmani za skijanje. Ono što pozdravljamo jest da su skraceni nepotrebno dugacki proljetni praznici. Mnogo je školskih obaveza u tom periodu, maturantima kraj nastavne godine dolazi svega dva tjedna nakon ovih praznika i predugo izbivanje s nastave kontraproduktivno je za ucenike, istice Baranašic.

Smatra da produljenje ljetnog odmora za sedam dana nece bitno utjecati na trajanje sezonskog rada ucenika, kao ni na samu sezonu.

- Županija ce na osnovu prijedloga škola izraditi kalendar, koji mora biti poslan na uvid Ministarstvu obrazovanja do 1. lipnja.

U Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu u Puli ucenici su vecinom rekli da bi radije imali dulje zimske praznike, iako rade u sezoni. Vele da im tjedan dana duljeg rada ne bi donijelo neku vecu dobit, ali bi im zato vrlo dobro došao dodatni tjedan odmora izmedu polugodišta.

Jasmina Softic:
Ljeti prodajem suvenire, a u pravilu pocetkom rujna više i nema puno posla. Ako mi je nastava popodne, onda znam ujutro raditi još koji dan, ako ima posla. Ipak, radije bih da nam produže zimske praznike jer uvijek idem na put u to vrijeme.

Veronika Radi:
Više bih voljela da zimski praznici budu duži jer taj dodatni tjedan ljeti ne bismo ni osjetili, ionako su ljetni praznici jako dugi. Naravno da igra ulogu i sezonski posao, ali zarada u tom periodu nije velika. Ne bismo dobili puno više za tih tjedan dana, a zimi bi nam dulji praznici baš dobro došli.

Roberto Bajrami:
U sezoni radim u veletrgovini i volio bih da školska godina pocne kasnije, upravo zbog posla. Kad pocne nastava, mi ucenici ne možemo više raditi.


Podijeli: Facebook Twiter