Dukić: Kaštijun će biti završen do kraja lipnja 2014.

Kaštijun gotov do kraja lipnja 2014. godine (M. MIJOŠEK)
Kaštijun gotov do kraja lipnja 2014. godine (M. MIJOŠEK)

Idućeg tjedna navršit će se godina dana otkako je potpisan ugovor o gradnji županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun. Tada je rečeno da će centar biti izgrađen za dvije godine i pet mjeseci. Prošla je godina dana, a nedavno je županijski proračun znatno smanjen zbog odgode početka gradnje Kaštijuna s 2012. na 2013. godinu. Upitana koji je tome razlog Vesna Dukić, direktorica Kaštijuna, pojašnjava nam da je točno da je prije godinu dana ugovorena izgradnja ŽCGO-a Kaštijun, ali da je ugovor stupio na snagu 1. veljače 2012.

- Ugovorom je predviđeno plaćanje izvođaču u prosincu ove godine. Međutim, plaćanje će biti izvršeno početkom 2013. zbog složenosti projekta i dinamike aktivnosti, odnosno pregleda koje vrše tijela nadzora i njihovi stručnjaci, usuglašavanja s tijelima koja su dala posebne uvjete, revizije projekata te konačne predaje i ishođenja građevinskih dozvola, odgovorila je Dukić.

Upitali smo je koja je stavka u postupku gradnje utjecala da se u županijskom proračunu smanji ovogodišnji iznos s planiranih 107,5 milijuna kuna na 21,9 milijuna za izgradnju Kaštijuna. Odgovara da je dio planiranih sredstava u tom proračunu bio planiran i za sufinanciranje gradnje šest pretovarnih stanica.

- Njihova gradnja direktno ovisi o tehničkim karakteristikama tegljača i poluprikolica kojima će se otpad s pretovarnih stanica dovoziti na Kaštijun. Natječaj za nabavu opreme je pripremljen u drugoj polovici 2012. te su definirani i komunalnim tvrtkama dostavljeni tehnički uvjeti za pretovarne stanice.

Iz navedenih razloga gradnja pretovarnih stanica neće započeti krajem 2012., već u 2013. Slijedom svega navedenog, odnosno pomaka završetka aktivnosti s kraja 2012. na početak 2013., bilo je potrebno u ovogodišnjem proračunu uskladiti korištenje sredstava iz kredita Europske investicijske banke (EIB) s dinamikom implementacije projekta. Naime, povlačenje sredstava kredita EIB-a direktno je povezano s povlačenjem sredstava Europske unije, odnosno plaćanja računa izvođaču putem Nacionalnog fonda pri Ministarstvu financija, pojasnila je Dukić.

Upitana hoće li uspjeti u roku najavljena izgradnja, veli da je planiran završetak do kraja lipnja 2014. godine.

- Ugovorna obveza izvođača je izgradnja četiri faze gradnje u kojima su sadržane: ulazno-izlazna zona s reciklažnim dvorištem, trafostanicom, upravnom zgradom, servisnim centrom, uređajem za obradu otpadnih voda i sva pripadajuća infrastruktura, postrojenje za mehaničko-biološku obradu i dva polja za odlaganje otpada. Obveza je Kaštijuna, paralelno sa svim navedenim, priprema dokumentacije i gradnja pristupne prometnice, kao i elektroenergetskog priključka, zaključila je direktorica Kaštijuna. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter