Dukat zbog ambalaže angažirao diplomaciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dan nakon što je Ministarstvo zaštite okoliša Marine Matulovic Dropulic objavilo nacrt novog, izmijenjenog Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu, na koji su vec reagirali proizvodaci pica i trgovci, negativne reakcije poprimaju, kako se može cuti, i medunarodne razmjere.

Novim pravilnikom predvida se za proizvodace pica uvodenje kodirane ambalaže od 2012., otkad ce i trgovci veci od 200 cetvornih metara, koji su ambalažu dužni primati od gradana, biti obavezni o svom trošku nabaviti citace kodova. Izmijenjeni pravilnik donosi još jednu novost, a to je placanje povratne naknade od 0,5 kuna po boci na Dukatovo mlijeko u plasticnoj boci, tzv. PH-DE ambalaži, od pocetka 2011.

Francuska tvrtka Lactalis, u cijem je vlasništvu Dukat, uložila je 20 milijuna eura u nekadašnji karlovacki KIM, preuzevši i njegovih 190 zaposlenika, i u srpnju pokrenula proizvodnju trajnog mlijeka u PH-DE ambalaži.

Naime, proucili su sadašnji Pravilnik o ambalaži, prema kojem se povratna naknada na tu ambalažu ne placa, te zakljucili da ce, s cijenom mlijeka od 5,5 kuna po litri, biti konkurentni i prihvatljivi kupcima. Punjenje u tu ambalažu za tvornicu je jeftinije od punjenja u tetrapak te je novo mlijeko, u opet pokrenutom KIM-u, u prodaju krenulo u rujnu.

Novi je pravilnik, kako priznaju i u ministarstvu, napisan upravo zbog pojave novih proizvoda na tržištu, odnosno Dukatovog novog mlijeka, koje se puni u ambalažu istovjetnu ambalaži u kojoj se nalaze, primjerice, svi deterdženti, šamponi i ostalo, no na koju se povratna naknada ne placa.

Takve ambalaže u Hrvatskoj se godišnje proizvede oko 27 tisuca tona. Novi pravilnik predvida placanje povratne naknade samo na ambalažu za pica, a drugi proizvodaci nisu obuhvaceni.

"Uvodenje povratne naknade na ovu vrstu ambalaže predstavlja diskriminaciju u odnosu na sve proizvodace koji koriste ovu ambalažu za pakiranje proizvoda koji nisu pica, i koji i dalje nece placati povratnu naknadu, a na hrvatsko tržište stavljaju 98,5 posto te vrste ambalaže, kao i u odnosu na sve koji pakiraju u brick ili tetrapak pakiranje.

S obzirom na to da je Dukat jedini korisnik PH-DE ambalaže za pica, predložena pravila cak ne diskriminiraju grupu poduzetnika, vec samo jednog unaprijed poznatog", reagiraju iz Dukata i napominju da su reagirali u Fondu, ministarstvu i "drugim, diplomatskim putevima".

Kako stoji u odgovoru ministarstva, novi se pravilnik izraduje jer se proširuje sustav, koji "nece znaciti nove troškove za kupce i proizvodace".


Podijeli: Facebook Twiter