Đukanović mandatar nove crnogorske vlade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Čelnik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović bit će mandatar za sastav nove crnogorske vlade, objavljeno je u petak u Podgorici nakon završetka konzultacija crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića s parlamentarnim strankama.

Vujanović je po završetku konzultacija s čelnicima političkih stranaka rekao da će za mandatara parlamentu predložiti čelnika najjače stranke na proteklim prijevremenim parlamentarnim izborima, Demokratske partije socijalista (DPS), Mila Đukanovića ocijenivši da će on kao premijer najbolje znati odgovoriti na izazove koje stoje pred Crnom Gorom u idućem razdoblju.

U političkoj javnosti Crne Gore nagađalo se da bi uz Đukanovića novi mandatar mogao biti i dosadašnji premijer Igor Lukšić, koji je potpredsjednik DPS-a, ili potpredsjednik vlade Duško Marković. Međutim, o obzirom na krizu, posebice gospodarsku, u kojoj se nalazi Crna Gora očito će prevagnuti Đukanovićevo iskustvo u državnoj politici. Uz to, procjena je da bi se imenovanjem Đukanovića za mandatara ubrzali procesi euroatlanskih integracija s obzirom na zadaće ispunjavanje kriterija Europske unije.

Bude li Đukanović izabran za premijera, to će biti šesti put u posljednjih 20 godina da dolazi na čelo vlade, a jedan je mandat bio i predsjednik. Đukanović se dva puta povlačio s mjesta premijera, drugi put u prosincu 2010. kada ga je na dužnosti naslijedio dosadašnji premijer Igor Lukšić. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter