Duka: Sutlicu, otplovi i ne vracaj se

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glavni ravnatelj HRT-a Vanja Sutlic, covjek koji je u dvije i pol godine mandata dao isto toliko intervjua, s obzirom na to da je jedan naprasno prekinuo na prvom pitanju koje mu nije odgovaralo, pojavio se u cetvrtak navecer u emisiji «Otvoreno». No, umjesto da u skladu s temom govori o suzbijanju govora mržnje i dosadašnjoj, do direktive premijerke Jadranke Kosor, apsolutno ništavnoj želji i trudu javne televizije da takvo ponašanje skine s ekrana, Vanja Sutlic osjetio je potrebu komentirati gostovanje splitskog gradonacelnika Željka Keruma u emisiji «Nedjeljom u 2» Aleksandra Stankovica, i to onaj njen dio u kojem Kerum izricito porucuje da Srbina za zeta ne želi i nece.

- U ovoj prici postoje dva aktera. Jedan koji je postavio primitivno pitanje i drugi koji je odgovorio tako kako je odgovorio. To je pitanje zabranjeno, jer je to privatnost svakog gradanina. Možda je netko i namjerno ovdje išao u provokaciju. To je bila prvenstveno HRT-ova greška da je to pitanje na taj nacin otvarano, kazao je u «Otvorenom» Sutlic.

Ovom izjavom glavni je ravnatelj pokazao i da se zalaže za cenzuru na javnoj televiziji i da ne poznaje osnove novinarskog posla, i da je na strani šovinista koji javno priznaje da mrzi Srbe i rado porucuje novinarima da jedu govna. Onog koji mrzi Srbe ne smije se pitati da li ih mrzi, bit je Sutliceve poslanice po «Otvorenom». A ako neki od Sutlica neinstruiran novinar «pogriješi» pa javnost ipak upozna s privatnim navikama javnih licnosti, pa bili oni i šovinisti, rasisti ili korumpirani, toga cemo javno prozvati, a onome tko mrzi, krade i laže cemo se javno ispricati. No, kako na HRT-u ništa nije posve jednoznacno, valja imati na umu i da se na meti Vanje Sutlica našao Aleksandar Stankovic, covjek koji je onomad usred Sabora upozorio da njegovi nadredeni ne vole kada se otvara tema korupcije. Stoga je poruka Stankovicu poruka svima na Prisavlju što ih ceka ako se drznu posumnjati u ispravnost poteza mudrog rukovodstva.

Ocijenivši Sutlicev istup nevidenim skandalom, reagirao je i predsjednik HND-a Zdenko Duka, porucivši Sutlicu da je najbolje da se sa svojom jahtom pokupi na krstarenje i više ni ne vraca.

"Pretpostavljamo da svoj komentar g. Duka ne temelji na tome što je osobno vidio u emisiji «Otvoreno», nego na necijoj pogrešnoj informaciji o tome što je ondje receno", kaže se u priopcenju što su ga srocili na HRT-u. A u priopcenju se objašnjava i što je glavni ravnatelj zapravo mislio kad je rekao to što je rekao. «Iz izjave glavnog ravnatelja posve je jasno da nije upitno treba li se otkrivati i prokazivati, nego kako se to radi. Ako novinar želi nekoga prokazati kao osobu sklonu tucnjavi, je li legitimno da je udari i time izazove uzvratni udarac? Dakako da nije. Glavni ravnatelj je u emisiji upozorio da je dužnost urednika i direktora programa osigurati jasnu osudu necijeg govora mržnje i netolerancije - g. Stankovic je u svojoj emisiji to propustio uciniti», porucuju s HRT-a.


Podijeli: Facebook Twiter