Dujmovic: Brijunima cemo dati vedrinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vršitelj dužnosti upravitelja Javne ustanove Nacionalni park Brijuni Sandro Dujmovic predstavio se jucer novinarima dotaknuvši se aktualnog stanja u nacionalnom parku i sanacije turistickih kapaciteta te drugih povijesnih zgrada na otocju.

- U hotelima Istra i Neptun u tijeku su završni radovi i za desetak dana ce oba hotela biti otvorena za javnost. Za sada su stopirana sva daljnja ulaganja u obnovu hotela i vila za iznajmljivanje jer izgleda da ce se turisticki kapaciteti u nacionalnim parkovima davati u koncesiju. S obzirom na to da još uvijek nemamo službenu obavijest o tome i još uvijek se ne zna koji ce objekti i koje djelatnosti ici u koncesiju, resorno ministarstvo, Upravno vijece Javne ustanove i naša uprava odlucili su stopirati investicije. Nema smisla potrošiti novac iz proracuna za objekte koji bi sutra mogli biti predani u koncesiju, kaže Dujmovic.

- Ono što je sigurno jest to da ce se prilikom davanja u koncesiju pojedinog objekta morati voditi racuna da to bude povoljno za nacionalni park i u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode, istaknuo je.

Taj ce novac, rekao je, reinvestirati u ocuvanje i zaštitu te promociju nacionalnog parka. To znaci da ce više novca uložiti u obnovu kulturnih dobara i muzeja koji su trenutno zatvoreni. Te ce zgrade obnoviti i modernizirati stalne postave u muzejima.



- Pojacat cemo istraživanja na podrucju prirodnih vrijednosti i u park unijeti vedrinu. Maksimalno cemo potencirati glavnu djelatnost parka, a to se odnosi na istraživanje flore i faune na otocju, istaknuo je Dujmovic.

Rekao je da ce za njegovog mandata biti upotpunjena strucna služba, koja je u posljednje vrijeme bila desetkovana.

- Ideja ima puno, no pitanje je novca. Nastojim akvizirati nove i mlade ljude kao što su biolozi, šumari i arheolozi. Uveli bismo neke nove izlete i upotpunili izletnicki turizam novim sadržajima. Pojacat cemo primarne djelatnosti parka kao što su edukacija, zaštita prirode i istraživanja, od kojih neka na Brijunima nisu radena vec više od 50 godina. Kao biolog smatram da je vrijeme da se ponove neka istraživanja da vidimo kako se sve te godine ponašala priroda. Posebna mi je želja da napokon otvorimo prvi informativno-edukativni centar u Camcarnici, zdanju ciju smo obnovu zapoceli prošle godine. Za to smo dobili 2,5 milijuna kuna nepovratnih sredstava iz kredita Svjetske banke, otkriva Dujmovic.

U planu je, zakljucio je, i nabava još najmanje jednog turistickog vlaka. Ako budu bili u mogucnosti, nabavit ce još jedan manji vlak za potrebe strucne službe. (C. B. GALIC)


Podijeli: Facebook Twiter