Duhoviti Đuro oduševio publiku

Branko Đurić Đuro u "Đurologiji"
Branko Đurić Đuro u "Đurologiji"

Krcat je bilo preksinoć u atrij Povijesnog i pomorskog muzeja Istre u Puli, neki su i stajali kako bi u sklopu Ljeta na Kaštelu odgledali i odslušali Branka Đurića Đuru i njegovu "Đurologiju" čija je popularnost stigla i do ovih krajeva. Poigravajući se djelomično s formom stand up nastupa legendarni Đuro pošteno je nasmijao publiku koja ga je pozvala na bis, za što je imao spremnu još jednu anegdotu. Unatoč vrućini koja je proteklih dana pržila grad, ili možda baš zbog toga, publika i izvođač bili su više no raspoloženi za svoju dozu smijeha.

U Puli služio vojni rok

Đurić, ipak, nije nepoznato ime, njegovo lice priziva mnoge smiješne trenutke s filma i televizije poput "Đurinih kućnih čarolija" iz nekadašnje "Top liste nadrealista" pa je šteta što se nije barem malo prisjetio tog vremena i ispričao koji vic na račun toga. Sjetio se zato kako je u Puli služio vojni rok u sastavu bivše Jugoslavenske ratne mornarice, bio je prvo na Muzilu pa na Vergaroli čime je uspostavio komunikaciju s publikom i pripremio teren za svoje vicmaherske adute. Kako i priliči jednom stand up nastupu koji traje sat i pol, Đuro se šalio na račun mnogih, a dosta puta upravo na svoj račun, ispričavši na početku da je njegova supruga sumnjala da je ona za jedan ovakav nastup jer za to treba osoba koja je šarmantna i duhovita. Kako dolazi iz Sarajeva, šalio se i na račun Bosanaca, njihovog govora i predstavio je publici svoju povijest "WC pjevača". To su oni koji pjevaju posebno emotivno i jecaju kada pjevaju poput njegovog nekadašnjeg idola Željka Bebeka. Sjetio se kako je dramsku akademiju upisao tek iz četvrtog pokušaja zbog toga što nije znao posložiti pauze kada je deklamirao Shakespearea na prijemnom. To mu je bio povod da spomene Radu Šerbedžiju koji je pak majstor u tim pauzama, toliko je vješt da se čini da je zaboravio tekst, primjerice dok na Malom Brijunu izvodi "Kralja Leara". Đuro je Šerbedžijin stil pauziranja opisao kao "Jel' ovdje netko prdnuo?" sudeći po gadljivom izrazu lica koji Šerbedžija napravi kada radi te pauze. Ispričao je i da na prvi pogled zna hoće li neki njegov obožavatelj koji ga pogleda biti dosadan i to potkrijepio jednom zgodom iz Makarske.

Film kao velika laž

Neizbježna tema bili su i neki zdravstveni problemi koje sada s "pet banki" osjeća, a pričao je i o filmu konstatiravši da je "film jedna velika laž", argumentiravši to nerealnim scenama seksa i jutarnjeg tuširanja. Spomenuo je uzgred, diskretno ismijavajući vlastitu lažnu skromnost, kako se družio i s Angelinom Jolie i Bradom Pittom.

Publika je na kraju bila i više nego zadovoljna, jedino što je fotografima iz nekog razloga bilo zabranjeno snimanje. (Mladen RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter