Duhovi vratili Nijemce, Rusi odustali od Jadrana

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

Nešto slabijih prvih pet mjeseci turističkog prometa u Istri spasila su prva dva tjedna u lipnju kada u Njemačkoj i Austriji padaju školski praznici za Duhove.

Prema podacima županijske Turističke zajednice od početka godine do 16. lipnja ostvareno je dva posto više noćenja i šest posto više dolazaka u odnosu na lani. To znači da je u ovom dijelu sezone realizirano 761,6 tisuća dolazaka i 3,3 milijuna noćenja.

Samo u lipnju do tog je datuma bilo 25 posto više dolazaka, odnosno 246 tisuća i 32 posto više noćenja, odnosno 1,3 milijuna. Očekivano najviše je došlo njemačkih gostiju koji su u prvih pet mjeseci bilježili zabrinjavajući pad. U prvih 16 dana lipnja bilo ih je 107 posto više te su ostvarili 86 posto više noćenja.

Austrijanci su pak u dolascima rasli za 41, a noćenjima za 19 posto. I Italija je u noćenjima rasla za 16 posto, iako je u dolascima u padu za 12 posto. Konstantan solidan rast bilježe Poljaci s porastom od 6 posto u dolascima i tri u noćenjima, a dobro je i domaće tržište koje je u porastu s dolascima za tri, a u noćenjima u malom padu za dva posto u odnosu na lani.

Utjecaj novih aviolinija na pulsku Zračnu luku vidi se na prometu iz Irske koji je porastao za 280 posto u dolascima i 467 u noćenjima. Na prošlogodišnjim brojkama u noćenjima su ostali Britanci kojih je za 12 posto manje nego lani u istom periodu.

Ono što je svakako već sada evidentno i što će najvjerojatnije obilježiti sezonu je daljnji rapidni nastavak pada broja gostiju iz Rusije o čemu svjedoče i hotelijeri.

U dolascima su u prvih 16 dana lipnja u padu za 39, a u noćenjima za 34 posto. Očito se situacija s Ukrajinom, ali i devalvacija rublje morala na kraju osjetiti na putovanjima u Europu.

Mnogi istarski hotelijeri, koji imaju pad i do 50 posto u odnosu na lanjsku lošu godinu vjeruju da je to tržište zasad izgubljeno te se okreću Britancima, Ircima i Skandinavcima. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter