Duhanski proizvodi moraju biti skriveni

Boris Marušić, vlasnik kioska "Erni" (S. Z. T.)
Boris Marušić, vlasnik kioska "Erni" (S. Z. T.)

Zabrana izlaganja duhanskih proizvoda na vidljivim mjestima počet će se primjenjivati od ponedjeljka 30. rujna. Regulirano je to izmjenama Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, usvojenima u Saboru sredinom srpnja, a svi na koje se ta zabrana odnosi imali su na raspolaganju dva mjeseca za prilagodbu.

Prehrambeni marketi i veliki trgovački lanci, koliko svjedočimo, već duže imaju ugrađena zatvorena spremišta za cigarete, najčešće nesretno locirana nad glavama blagajnica.

Ministarstvo je zabranu vidljivog izlaganja duhanskih proizvoda na prodajnim mjestima, kao i ukidanje automata za cigarete, obrazložilo potrebom smanjivanja utjecaja prikrivene promidžbe duhana na djecu i maloljetnike.

- Od čega da privatni kiosci žive? Više od 90 posto prihoda ostvaruju od prodaje duhanskih proizvoda, a sada je stigao zakon koji nalaže da se ti proizvodi ne smiju vidjeti. Ako ne smijemo izlagati ono što prodajemo i to ono od čega se ostvaruje najznačajniji mjesečni prihod, kako ćemo preživljavati, od žvakača?, pita se Boris Marušić, vlasnik kioska "Erni" kojem su upravo danas montirali police za cigarete koje se zatvaraju i skrivaju od pogleda kutije cigareta. (D. PALIBRK, S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter