Dugovječne bujske fešte od grožđa

Dani grožđa 1964.
Dani grožđa 1964.

Dani grožđa (Festa dell' uva) najpoznatija su fešta u Bujama - Gradu vina - i jedna od najvećih u Istri, mnogi kažu starija od stoljeća. Kad je točno počelo njihovo obilježavanje zasad nitko sa sigurnošću ne može tvrditi, ali je provjerena činjenica da su brojevi popularne tombole prvi put izvučeni prije čak 129 godina!

Buježi i njihovi gosti treći su se vikend u rujnu i ove godine veselili u čast uspješne vinogradarske i vinarske tradicije svog kraja te zahvale za plodove zemlje. Ponovno su, brojni, s kartelama tombole u rukama na Trgu Josipa Broza Tita nestrpljivo iščekivali dobitne kombinacije, pozdravili alegorijsku povorku posvećenu poljoprivrednim radovima, berbi i preradi grožđa, degustirali vina u stalnim i posebno za ovu prigodu otvorenim kantinama, prisustvovali otvorenjima izložbi, zabavnim i sportskim nadmetanjima. Bili su i na Bakhovom dvoru na Trgu sv. Servula u starogradskoj jezgri, gdje su lijepe djevojke peštale grožđe u velikoj mašteli, ne bi li od njega nastala Mištela - specifično vino po starom bujskom receptu.

Postoji nekoliko različitih tumačenja o nastanku Dana grožđa, objašnjava povjesničar Denis Visintin, Bujež.

- Prvo kaže da je fešta prvi put održana 1905. godine, u vrijeme utemeljenja bujskog vinskog podruma. Međutim, pregledao sam sve dokumente iz tog razdoblja sve do 1915. godine, sačuvane u pazinskom Državnom arhivu, i podatak o tome nigdje nisam pronašao. Navodno se te godine odvijala "festa della vendemia" (praznik berbe), što bi mogao biti začetak današnjeg slavlja, ali o tome nisam dosad pronašao pisani trag.

U Bujama kažu i da je tombola pokrenuta u sklopu te fešte, ali to nije istina. Arhivski je dokazano, dokumentom iz 1928., da je prva bujska javna tombola bila 8. rujna 1883., dakle za praznika Male Gospe.

Stari Buježi govore da se tombola do nakon Drugog svjetskog rata uvijek igrala za taj crkveni blagdan, na koji je 1990-ih u Bujama uveden i Dan grada. U vrijeme Austrije i Italije tombolu je organizirala ovdašnja bolnica Casa pia di ricovero, a prihodi su korišteni u dobrotvorne svrhe - za lijekove i medicinsku opremu, ukazuje Visintin. (piše K. FLEGAR; fotografije iz arhive Pučkog otvorenog učilišta Buje)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter