Dugovi u zdravstvu 5 milijardi kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar zdravlja Rajko Ostojic izjavio je danas da su 22 milijarde kuna, s koliko je zdravstvo raspolagalo u prošloj godini, dostatne za funkcioniranje sustava ako se uspiju riješiti dugovi koje je naslijedio od prethodnika, a koji su sve iznenadili.

Ostojic napominje da zdravstvu treba cisti start, a dospjele obveze HZZO-a iznad 60 dana dosežu 2,1 milijardu kuna. Inace, ukupni dug u zdravstvu penje se na pet milijardi ako se dodaju i 3 milijarde kune duga bolnica.

Ministar zdravlja smatra da se više ne može uzimati iz džepova gradana koji za zdravstvo izdvajaju kao i oni u Europi.

Hrvatski gradani i gradanke, kazao je, izdvajaju dovoljno za zdravstvenu zaštitu - uplacuju 20 posto zdravstvenog doprinosa iz placa, placaju dopunsko osiguranje i dvije liste lijekova te tri posto doprinosa iz mirovina viših od 5.100 kuna.

Zdravstveni sustav ovu je godinu, prema privremenom proracunu, zapoceo s milijardu kuna manje novca nego u istom razdoblju lani. Ako bi se sredstva dodatno smanjila, morat ce se izvršiti zakonska obveza državnog proracuna da prelije sredstva za zdravstvo, kazao je Ostojic prilikom posjeta KBC-u Sestara milosrdnica gdje je Klinici za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata urucio 30 umjetnih pužnica.


Podijeli: Facebook Twiter