Dugotrajna suša i visoke temperature odgovorne za pojavu smrada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovih dana učestalo nam stižu prigovori čitatelja da određeni dijelovi grada smrde po kanalizaciji. Ukazali su nam tako na nesnosni smrad koji se osjeti na Velom Vrhu, pogotovo na području oko tamošnjih semafora, a s obzirom da je u blizini nekoliko ugostiteljskih objekata, kažu, hrana im zasigurno svima prisjedne. No, ništa manje ugodno nije niti čekanje na tamošnjim semaforima dok se smrad polako uvlači u automobile. Ipak, problem nije izoliran samo na to područje, kaži našu sugovornici.

Razvoj mikroorganizama

Ukazuju tako i da se smrad osjeti, što je najgore, i na kupalištima, od Verudele, preko šetališta Lungomare sve do Stoje, a izolirani slučajevi dojavljeni su i s obilaznice, gdje se upravo izvode radovi, pa do rive. Poučeni predlanjskim iskustvom kada je smrad kod pošte bio nepodnošljiv i podignuo na noge cijeli grad, pa i gradske vijećnike, građani su na svaki iole jači smrad izuzetno osjetljivi. Stoga smo i ovaj put upitali direktora Pragrandea Igora Starog o čemu se radi.

- Pragrande d.o.o. nije zaprimio dojave o širenju neugodnih mirisa na naznačenim lokacijama tijekom cijelog ljeta, izuzev oko pročistača "Valkane". Širenje neugodnih mirisa na šetalištu Lungomare vezano je za upravo rad pročistača. Postojeći pročistač normalno funkcionira, ali s obzirom na njegovu starost, tehnologiju, na ekstremne vremenske prilike okarakterizirane dugotrajnom sušom i izrazito visokim prosječnim temperaturama tijekom cijelog ljeta, što je izrazito pogodno za nastanak uvjeta u kojim se mikroorganizmi razvijaju, ponekad dolazi do širenja neugodnih mirisa u tom dijelu grada, ističe direktor Stari.

Pragrande d.o.o. poduzima, kaže nadalje, sve mjere kako bi se širenje neugodnih mirisa u tom dijelu svelo na minimum.

- Što se tiče obilaznice u tijeku je izgradnja dijela fekalnog kolektora u novoj trasi i kod benzinske crpke na Medulinskoj cesti. Novom fekalnom kanalizacijom u tom dijelu razdvojit će se kanalizacija od oborinske odvodnje te će se time značajno poboljšati uvjeti u tom dijelu grada, a daljnje djelovati na smanjenje rizika od plavljenja. Do sada nismo imali nikakve pritužbe o širenju neugodnih mirisa u tom dijelu grada, ponovno ističe direktor Stari.

Sustav dobro funkcionira

Govoreći pak o širenju neugodnih mirisa na Velom Vrhu, ističe da je to, prije svega, vezano za kolektor koji prolazi raskrižjem Vodnjanske i Creske ulice, odnosno na području tamošnjih semafora.

- Izvršeni su višekratni pregledi te je utvrđeno dobro funkcioniranje kanalizacijskog sustava (s obzirom da su veliki padovi položenosti kanalizacijskih kolektora), čiste cijevi i uobičajen protok. Stoga neugodni mirisi mogu biti posljedica jedino neovlaštenog pražnjenja septičkih jama u kanalizacijski sustav, naglašava nadalje direktor Stari.

Pragrande d.o.o. intenzivno radi na pripremi projektne i studijske dokumentacije za konačno rješenje izgradnje uređaja modernih tehnologija, kao i rekonstrukcije i izgradnje kanalizacijske mreže. Projekt sustava odvodnje aglomeracija Pula Centar i Pula Sjever bit će i financiran kroz EU fondove.

- Osim modernog uređaja biti će izgrađeno i 40 kilometara nove kanalizacijske mreže što će omogućiti spajanje novih 1.300 stambenih objekata na kanalizacijsku mrežu. Bit će rekonstruirane postojeće crpne stanice i glavni kolektori. Svaka nova crpna stanica sadržavat će tehnologiju protiv širenja neugodnih mirisa istu kakve imaju i crpne stanice izgrađene u sklopu realizacije obalnog kolektora. Time će grad Pula dobiti moderan sustav pročišćavanja koji će odgovarati današnjim potrebama. Potrebno je istaknuti da je današnji kanalizacijski sustav odvodnje (osim obalnog kolektora)

građen prije više od 30 godina, da još uvijek postoje i kanali koje su koristili Rimljani i Austrougarska te takav sustav ne može zadovoljiti današnje potrebe kao i klimatske promjene, zaključuje direktor.

Ukoliko građani osjete miris fekalne kanalizacije mogu nazvati službe na broj telefona 052/638-424 ili 052/638-401 te će djelatnici Pragrande d.o.o. izaći na teren i utvrditi o čemu

se radi i poduzeti sve potrebne mjere. Na području rive, ističe na kraju, nakon izvršenog pregleda, radnici Pragrandea nisu utvrdili nikakav možebitni uzrok smrada, kao niti postojanje samog smrada kanalizacije u tom dijelu grada. Jesu li i čemu građani svjedočili, ostaje nagađati ili čekati idući slučaj! (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter