Dugo cekanje može donijeti referendumsko "ne"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski predsjednik Ivo Josipovic izjavio je u intervjuu za britansku novinsku agenciju Reuters da kraj lipnja ostaje ciljani datum za završetak pristupnih pregovora s EU-om te upozorio da bi odgoda stvorila nezadovoljstvo gradana koje bi moglo utjecati na ishod referenduma o pristupanju Hrvatske Uniji.

"Naši gradani cekaju i cekaju i ako stalno odgadate i odgadate, to stvara odredeno nezadovoljstvo koje cak može utjecati na naš referendum", rekao je Josipovic.

"Stoga je jako važno dovršiti pregovore što je prije moguce, osobito stoga što smo uvjereni da smo ispunili gotovo sva mjerila", naglasio je hrvatski predsjednik. Po njegovim rijecima, parlamentarni izbori trebali bi se održati ubrzo nakon kraja pregovora, a nedugo nakon toga i referendum o prikljucenju EU-u.

"Ono što je posebno važno je da se izbori održe prije referenduma kako se referendum ne bi povezivao s jednom ili drugom strankom....Nova vlada treba pripremiti referendum bez politickih sukoba", istaknuo je šef hrvatske države.

Josipovic smatra da ce vecina gradana glasovati za ulazak u Uniju, ali i upozorava da ih nezadovoljstvo može odvratiti od izlaska na birališta.

"Neuspjeh referenduma bit ce katastrofa ne samo za Hrvatsku, nego i za EU jer je Hrvatska na neki nacin mjerilo uspjeha Europe u ovoj regiji", rekao je Josipovic. (H/R)


Podijeli: Facebook Twiter