Dugi aplauz gudačkom orkestru i solistima

Sopranistice Josipa Bilić i Viktorija Đurđek, bariton Florian Tavić i gudači uvjerljivo izveli Ebnerov "Oratorium" (D. MEMEDOVIĆ
Sopranistice Josipa Bilić i Viktorija Đurđek, bariton Florian Tavić i gudači uvjerljivo izveli Ebnerov "Oratorium" (D. MEMEDOVIĆ

Dugim aplauzom publike sinoć su u pulskoj crkvi sv. Franje ispraćeni Gudački komorni orkestar zagrebačke Muzičke akademije i solisti, koji su uvjerljivom i nadahnutom izvedbom djela Edvarda Griega, Leopolda Ebnera i Benjamina Brittena otvorili ovogodišnje Dane Muzičke akademije u Puli.

Pod vodstvom uglednog violiniste, profesora za komornu glazbu na zagrebačkoj akademiji prof. Jože Haluze, orkestar su činili studenti prve godine Gudačkog odjela. Nakon uvodne "Asine smrti" iz Griegove suite Peer Gynt op. 54, s posebno dojmljivom završnicom, uslijedila je središnja skladba koncerta - "Oratorium"/"Pod križem" Leopolda Ebnera, koju su, uz gudače, uvjerljivo otpjevali sopranistice Josipa Bilić i Viktorija Đurđek i bariton Florian Tavić.

Leopold Ebner je varaždinski skladatelj s kraja 18. stoljeća, koji je skladao prvenstveno crkvenu glazbu, a "Oratorium" je praizveden u godini Mozartove smrti 1791. godine. Autor originalnog teksta na njemačkom jeziku ostao je do danas nepoznat; u novije vrijeme djelo se izvodi pod nazivom "Pod križem", a uredio ga je naš poznati muzikolog Lovro Županović.

Doc. art. Zoran Novačić (koji je uvježbao sinoćne pjevače) ustvrdio je da je Ebner Kristovu muku oslikao svijetlim bojama i lirski, s minimalnim korištenjem dramatskih akcenata; da sopranske dionice tretira izrazito virtuozno, dok baritonu povjerava kantilenske melodijske linije. Kako ističe, Varaždinac Ebner je krajem 18. stoljeća skladao glazbu koje se ne bi postidjeli ni najbolji europski kompozitori tog doba.

Nastup je Gudački komorni orkestar suvereno završio skladbom Benjamina Brittena "Simple Symphony, op.4", a posebno je dobro zvučao dio "Playful Pizzicato", izveden istoimenom tehnikom sviranja prstima.

Mentalni trening za glazbenike

Sutra se Dani Muzičke akademije u Puli nastavljaju u 9 sati u Vip dvorani na prvom katu pulskog Doma hrvatskih branitelja masterclassom klasične harmonike prof. Owena Murraya s londonskog Royal Academy of Music. U podne na istom mjestu njegova će supruga, psihologinja Inger Murray održati mentalni trening za glazbenike, a u 17 sati muzikologinja Zorica Premate, urednica na Drugom programu Radio Beograda, održat će predavanje "Standardne radijske forme u vezi s glazbom".

Autorska večer Bashkima A. Shehua

Sutra u 20 sati u koncertnoj dvorani Doma branitelja slijedi autorska večer skladatelja i pedagoga Bashkima A. Shehua, u povodu 45. obljetnice njegova rada. Djela Shehua, inače i dekana Muzičke akademije u Puli, izvodit će Edi Šiljak (violina), Sandro Vešligaj (klavir), David Kumpare (klarinet). Fragment poznate Shehuove skladbe "Atma Escape" izvest će Franko Božac (harmonika) i Charlene Farrugia (klavir), a "Elegiju" pulski Akademski mješoviti zbor i Akademski harmonikaški orkestar. (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter