Duge liste čekanja za smještaj u jeftinom domu

Korisnici Doma za starije u Buzetu
Korisnici Doma za starije u Buzetu

Svi oni koji se odluče starost provesti u nekom od istarskih domova za starije i nemoćne ne bi bilo naodmet da već sada počnu slati zahtjeve i skupljati papire budući da se na smještaj u neke od domova čeka godinama. Nije novost da se liste u 99 posto slučajeva pomiču tek kada netko od korisnika doma umre. Situacija nije bolja ni danas, pa prema procjenama, na smještaj u neki od domova diljem Istre trenutno čeka više od 2.800 ljudi.

Do tog smo podataka došli "pješice" zbrojivši liste čekanja u svim županijskim i gradskim domovima uključujući i zaprimljene zahtjeve potencijalnih korisnika. Na razini županije zadnji službeni podatak datira s 31. prosincem 2014. godine kada je na smještaj samo u četiri doma kojim je Županija osnivač, čekalo 2.563 ljudi.

Osam obiteljskih domova

Trenutno u Istri djeluje osam domova za starije i nemoćne. Tu su četiri doma kojima je osnivač Istarska županija - Dom Alfredo Štiglić u Puli, Dom Domenico Pergolis u Rovinju te domovi u Raši i Novigradu. Tu su i domovi kojima su osnivači gradovi, a nalaze se u Poreču, Umagu i Buzetu. Osim toga, u Puli djeluje i privatna ustanova Dom za starije i nemoćne osobe Sv. Polikarp. Također Istarska županija nadležna je za izdavanje rješenja za početak rada obiteljskim domovima (do 20 korisnika) od 2011. godine te prema evidenciji Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, trenutno na području Istre postoji najmanje 8 takvih obiteljskih domova koji se nalaze u Šišanu, Rovinju, Radetićima, Ližnjanu, a četiri su na području Pule. No ovaj broj nije precizan, obzirom da Županija nema vjerodostojne podatke o obiteljskim domovima koji su otvoreni do 2011. godine.

Pitali smo nadležni županijski odjel postoji li uopće precizan podatak o listama čekanja. Odgovorili su da u ovom trenutku Upravni odjel raspolaže samo podacima o broju korisnika koji se nalazi na listama čekanja za stalni smještaj u županijskim domovima za starije i nemoćne osobe (Pula, Rovinj, Raša i Novigrad). Do kraja prošle godine ukupno njih 2.563 čekalo je na uslugu stalnog smještaja.

- Prema podacima iz 2013. godine, u prosjeku se na uslugu smještaja u županijskim domovima čekalo pet godina i to najdulje u Puli i Rovinju, a nešto manje u Raši i Novigradu. Domovi za starije i nemoćne osobe kojima je osnivač Hrvatska nemaju definiranu ekonomsku cijenu smještaja (cijena koja pokriva stvarne troškove) već cijenu koja predstavlja participaciju obveznika plaćanja smještaja. Visina participacije korisnika (cijena) nije se mijenjala od 2001. godine kada je Hrvatska prenijela osnivačka prava Istarskoj županiji nad domovima u Puli, Rovinju, Novigradu i Raši. U županijskim domovima prosječna cijena u jednokrevetnoj sobi iznosi 1.890 kuna na mjesec, dok je cijena u dvokrevetnoj sobi 1.740 kuna mjesečno, istaknula je Marša Camlić, viša stručna suradnica za socijalnu skrb u nadležnom županijskom odjelu.

Ističe da ukoliko korisnik treba neke dodatne specifične usluge kao npr. intenzivnu njegu u stacionarnom dijelu doma, na osnovicu se zbraja dodatak za njegu u visini od 458 kuna.

- Prema informacijama kojima raspolažemo, u obiteljskim (privatnim) domovima cijene smještaja se u prosjeku kreću od 5.000 do 7.000 kuna, veli Camlić.

Sedam godina čekanja

Prema podacima nadležnog županijskog odjela, do 31. prosinca 2014. na smještaj u Dom za starije i nemoćne osobe Alfredo Štiglić čekalo je 1.861 osoba dok je na smještaj u rovinjskom domu Domenico Pergolis čekalo 481 ljudi. Lista čekanja u Domu za starije i nemoćne osobe Raša trenutno broji 96, ljudi dok na smještaj u dom u Novigradu čeka 125 osoba.

Po riječima ravnateljice pulskog doma Alfredo Štiglić, Vesne Grubišić Juhas u sklopu doma koji djeluje na dvije lokacije u Krležinoj i Mažuranićevoj ulici, trenutno je smješteno ukupno 169 korisnika. Naglasila je da kada je riječ o podacima o broju osoba zainteresiranih za smještaj, postoji takozvana "lista čekanja" na kojoj se do 2. srpnja ove godine nalazi 195 osoba, dok je u istom vremenu dom primio i 1.844 zahtjeva osoba za smještaj koji još nisu rješavani na nadležnoj komisiji. Stoga je u tom domu, trenutno 2.039 zainteresiranih osoba koje u ovom trenutku žele ili planiraju jednog dana otići u taj dom.

Posljednja osoba koja je primljena u jednokrevetnu sobu u Štigliću, predala je zahtjev u lipnju 2006. godine, a mjesto je dobila u lipnju ove godine, što znači da se za smještaj u tom pulskom domu čeka i do devet godina! Također, zadnja osoba u dvokrevetnu je sobu primljena 8.lipnja ove godine, a na smještaj je čekala od siječnja 2008. godine.

Što se tiče domova kojima su osnivači gradovi, listi čekanja nema jedino u Umagu. Dom je nedavno proslavio godinu dana postojanja, a po riječima ravnateljice Diane Lekiće radi se zasigurno o jednom od najmodernijih i najbolje opremljenih domova u Hrvatskoj i u ovom djelu regije. Po njenim riječima, stambeni dio doma ekvivalentan je smještaju u hotelu visoke kategorije, dodajući kako su domovi istog standarda primjerice u Austriji i do tri puta skuplji. Zainteresirani korisnici ukoliko žele smještaj u Umagu, mogu već na njihovim službenim internetskim stranicama virtualno "prošetati" kroz sve prostorije doma.

-Grad Umag je prije godinu dana svojim građanima poklonio ovaj izrazito kvalitetan sadržaj, uslugu brige o starijim i nemoćnim osobama. Dom je tijekom prve godine rada primio 130 korisnika od čega je 70 posto korisnika s područja Grada Umaga, dok su preostali korisnici iz ostalih istarskih gradova (Buje, Poreč, Rovinj, Pula), Slovenije (Kopar i okolica) i iz Italije (Trieste, Muggia), navela je ravnateljica doma Diana Lekić .

Trenutna popunjenost doma je 60 posto, nema listi čekanja, a ukupni kapacitet doma je 98 korisnika. Početna cijena smještaja u stacionaru je 3.900 kuna u 3-krevetnim sobama ili 4.500 kuna u stambenom dijelu u dvokrevetnim sobama. No to su cijene za građane Umaga, budući da Grad subvencionira smještaj s iznosom od 40 posto, dok je cijena bez subvencija 6.500 kuna za trokrevetnu ili 7.500 kuna za dvokrevetnu sobu.

Stručna voditeljica u porečkom Domu za starije i nemoćne Sandra Čakić Kuhar potvrđuje da u ovom trenutku za smještaj u porečkom domu čeka 30 korisnika, a u domu je trenutno smješteno 85 korisnika. Prosječna cijena smještaja u porečkom domu bez subvencije Grada iznosi 6.400 kuna, dok je za korisnike s područja Poreča cijena duplo manja te iznosi oko 3.200 kuna. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter