Duga uvala: Zbog tudih racuna ostali bez vode

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlasnicima apartmana u zgradama pored hotela Croatia u Turistickom naselju Duga uvala, od kojih neki tijekom cijele godine u njima žive, vec je više od mjesec dana zatvoren dovod vode iako je redovno placaju. Prema informacijama koje je iz pulskog Vodovoda dobilo desetak vlasnika, razlog za iskljucenje je taj što racune za vodu nije platila tvrtka Fio&D, sa sjedištem u Splitu.

Iako apartmani nisu u vlasništvu splitske tvrtke, vodu i dalje placaju njoj, ali tvrde da s tim poduzecem nemaju nikakav ugovor. Vodu, kako kažu vlasnici, placaju firmi Fio&D otkad su kupili svoje apartmane, a ta im tvrtka šalje i uplatnice da bi novac potom proslijedila Vodovodu.

"S obzirom da naša tvrtka ima sklopljen ugovor o opskrbi vodom s Vodovodom Pula, gdje potrošnju vode placa Fio&D, a istu refundira od vlasnika apartmana, analizom naših poslovnih knjiga evidentirana su dospjela nenaplacena potraživanja za troškove potrošnje vode", piše u obavijesti o neplacenim racunima za vodu koju je Fio&D uputio vlasnicima apartmana 20. listopada.

Voda je iskljucena u najmanje tri apartmanske zgrade. Stoga sada vlasnici apartmana, od kojih neki ondje povremeno borave, dok drugi u njima stalno žive, u kanistrima nose vodu za pranje, pice i kuhanje iz trgovine, gdje moraju platiti korištenje slavine, a sanitarije ispiru morskom vodom.

Kažu da ovo nije prvi put da im je voda iskljucena. Isto se dogadalo 2006. i 2007. u predsezoni, a ukljucena im je u sezoni kad u druge apartmane dolaze gosti, kaže jedna od vlasnica apartmana koja živi u ovom turistickom kompleksu. Drugi vlasnik, koji živi u Sloveniji, kaže da ga je kupio od prijašnje vlasnice, a da je od nje naslijedio ovakvo stanje i placanje vode tvrtci Fio&D.

- Nezamislivo je da u 21. stoljecu nemamo vodu. Što bi bilo da ovdje izbije požar, gdje bi interventna vozila uzimala vodu? Što ako dode do požara, tko ce nas zaštititi?, pita se on.

Vlasnici apartmana nedavno su dobili racune za razdoblje od 1. sijecnja do 30. rujna, u iznosima od 500 do 800 kuna, koje su uredno platili, a podmirili su, tvrde, i sve prošlogodišnje racune. Zadnje razdoblje za koje su dobili uplatnicu je bilo od rujna do prosinca lani. Stoga, kako kaže jedan od vlasnika koji se obratio našoj redakciji, Fio&D treba podmiriti racune prema Vodovodu i omoguciti vlasnicima opskrbu vodom, a za one koji ne placaju neka idu ovrhe ili neka se naplate nekim drugim pravnim putem.

Radi se o specificnom slucaju. Fio&D, koji skrbi o tom naselju, nije placao obveze prema Vodovodu pa je dovod vode zatvoren. Naša sugestija stanarima je vec prije nekoliko godina bila da odrede upravitelja zgrada koji ce brinuti o zajednickim prostorijama pa dio odgovornosti snose i sami, rekao je nacelnik opcine Marcana Marijan Kostešic. Zgrade imaju po jedno brojilo, dodao je, pa je Vodovod zbog neplatiša svima morao iskljuciti vodu, a ugradivanje posebnih vodomjera u zgrade zbog tehnicke složenosti bilo bi vrlo skupo. (Piše Petra LUKEŽ; snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter