Duga Uvala: Sanira se sporni mol

Radovi na molu u nedjelju su se privodili kraju (D. MEMEDOVIĆ)
Radovi na molu u nedjelju su se privodili kraju (D. MEMEDOVIĆ)

Mol u uvali Mala Vinjola kod Duge Uvale, upitne legalnosti, na kojem su se proteklog vikenda odvijali radovi u upotrebi je, po riječima jednog od inicijatora radova Marka Bujića, već 30 godina te je sada samo saniran.

Načelnik Marčane Marijan Kostešić navodi da je mol trebalo sanirati, a potrebno ga je i uvrstiti u Prostorni plan općine, što novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama omogućuje.

Osoba (podaci poznati redakciji) koja nam je dojavila da se tijekom vikenda u Maloj Vinjoli bespravno gradi mol, i to upravo kada inspekcijske službe ne rade, kazala je da je riječ o grupici ljudi koji su na svoju ruku odlučili proširiti prethodno izgrađeni mol, čime devastiraju obalu. Kaže da je cijeli slučaj prijavljen Lučkoj kapetaniji.

Na licu mjesta zatekli smo nekoliko osoba dok su skidale drvene okvire sa svježe betoniranog mola. Rekli su nam da rade uz odobrenje Općine Marčana te da samo malo čiste. Nakon što smo pokušali saznati više, izvrijeđali su nas i potjerali. Čim smo se vratili, u redakciji smo primili poziv od nekoliko osoba koje u tom trenutku nisu bile na molu, a željele su se ispričati zbog uvreda.

Kažu da njih deset mještana ulažu svoj rad i vrijeme da se popravi mol koji je u upotrebi više od 30 godina, a koji je bio urušen. Tvrde da mol ima dozvolu Lučke kapetanije, tadašnjih Mjesne zajednice Krnica i komiteta za privredu Općine Pula koji im je za gradnju donirao 10.000 dinara.

Načelnik Marijan Kostešić ističe da je namjera Općine legalizirati mol, zbog čega su već ranije kontaktirali Lučku kapetaniju. Međutim, nisu ga mogli uvrstiti u prostorni plan jer je dosadašnji Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama kao uvjet postavljao da zemljište na obali bude građevinsko, a ovdje to nije slučaj. (M. JERIN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter