Duga Uvala: Hotelu Croatia trebaju milijuni eura

Hotel Croatia u Dugoj Uvali nosi tri zvjezdice (M. MIJOŠEK)
Hotel Croatia u Dugoj Uvali nosi tri zvjezdice (M. MIJOŠEK)

Prvi put nakon nekoliko godina u Dugoj Uvali, turističkom naselju s hotelom u općini Marčana, sezona je dočekana mirno, bez sukoba zaštitara, prijetnji i nereda zbog neriješenih odnosa između vlasnika hotela Croatia Industrogradnje i zakupca, splitske tvrtke Fio&D. Neprimjerene slike zamijenili su turisti koji, bez obzira na otužno stanje u ovom turističkom kompleksu na istočnoj strani istarske obale, izgrađenom početkom 90-ih godina, dolaze ovamo na ljetovanje. Doduše, nema ih u velikom broju - 200 je njih trenutno u hotelu, ali novi direktor Croatije Miodrag Mirčeta time je zadovoljan s obzirom na stanje.

Istaknuo je da je u odnosu na lani broj dolazaka i noćenja porastao za 10 posto, odnosno da od početka godine pa do sada imaju 3.200 noćenja više. Dobar rezultat očekuju i u nastavku sezone, jer su, kažu, najave bukinga za srpanj, kolovoz i rujan jako dobre. Gosti su prvenstveno iz Njemačke, Austrije, Danske, Slovenije i Italije.

- Bolji je rezultat ostvaren upravo zbog toga što je ova sezona počela mirno. Lani praktički do špice nije ni bilo gostiju, čujemo od načelnika općine Marčana i predsjednika Turističke zajednice Marijana Kostešića. Ove je godine hotel bio otvoren čak i za Novu godinu.

- Vjerujem da će se u hotel, koji trenutno zapošljava 46 djelatnika, više ulagati jednoga dana kada vlasnički odnosi budu sređeni. Za ovu sezonu uložili smo oko 100 tisuća eura i hotel nije bio tako uredan već niz godina. Sredili smo poznati Ledo centar, pizzeriju, oličili hotel i dijelove oko vanjskog bazena, očistili dijelove fasade te sredili hortikulturu. Naravno da hotel treba značajnija ulaganja jer se radi o velikom kompleksu, istaknuo je direktor ovog zdanja iako je i sam svjestan da ovakav ogroman kompleks traži milijune i milijune eura da bi zasjao u onom sjaju kakav je imao početkom 90-ih.

Možda bi se sve u Dugoj Uvali moglo promijeniti nakon ove sezone. Tada će, kako nam kaže marčanski načelnik, biti ponovno, po drugi put oglašena prodaja hotela Croatia za koji u prvom krugu nitko nije pokazao interes. Tada se prodavao po 150 milijuna kuna. A ta je cijena, tvrdi vlasnik Fio&D-a Dragan Boljat, bila za njih previsoka. Ali zato će se javiti na sljedeću dražbu. (Piše Barbara BAN; snimio Milivoj MIJOŠEK)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.

Odgovor Adama H. Teegera, predsjednika uprave Industrogradnja grupe d.d., pročitajte ovdje.


Podijeli: Facebook Twiter