Duga Uvala bez vode zbog otvaranja zapecacenog ventila

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iz pulskog Vodovoda je u cetvrtak stigla neuobicajena obavijest o prekidu u opskrbi vodom na podrucju turistickog naselja Duga Uvala i naselja Artici, i to zbog, kako se navodi, "utvrdivanja moguceg onecišcenja sustava te uklanjanja istog, a zbog radova na mreži od strane neovlaštenih osoba".

U opcini Marcana nisu znali o cemu se radi, no procelnik Zlatko Cetina naslutio je da je problem mogao uzrokovati zakupac hotela Croatia u Dugoj Uvali kojem je zbog neplacanja racuna iskopcan dovod vode. Njegove sumnje da je netko na silu ponovo otvorio ventil prema hotelu pokazale su se tocnima, a evo što nam je o tome rekla Šanin Gedri Krelja, rukovoditeljica Opceg sektora Vodovoda.

- Redovitim pregledom vodoopskrbnog podsustava Krnica - Vinjole u utorak uoceno je znatno povecanje protoka na izlazu iz vodospreme Vinjole, i to prema turistickom naselju Duga Uvala. Zbog opravdane sumnje da na povecani protok djeluje potrošnja potrošaca Fio&D vec sutradan su naši djelatnici pregledali ventil na koji je prikljucen navedeni potrošac i utvrdili da je nepoznata i neovlaštena osoba uklonila slijepi umetak koji je ugraden radi uskracivanja opskrbe vodom i time si otvorila vodu, kaže Gedri Krelja.

Vodovod je zbog toga podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog pocinitelja "radi ugrožavanja vodoopskrbe neovlaštenim radovima na opskrbnom cjevovodu i neovlaštenog trošenja vode, te zbog cinjenice da je uklanjanjem slijepog umetka nepoznati pocinitelj imao neposredan kontakt s vodom u distribucijskom sustavu".

Buduci da je pocinitelj pustio vodu u cjevovod nakon što je on bio zatvoren tri mjeseca, a bez prethodnog ispiranja i tretmana klorom, to može uzrokovati teško mikrobiološko onecišcenje i opasnost po zdravlje ljudi, što je takoder navedeno u prijavi.

Buduci da je vodovodna mreža na podrucju Duge Uvale spojena u prsten, uklanjanjem slijepog umetka dovedena je u opasnost zdravstvena ispravnost vode za cijelo naselje. Zbog utvrdivanja moguceg onecišcenja sustava i njegovog uklanjanja, uzeti su uzorci vode na više mjesta vodoopskrbnog sustava radi mikrobiološke analize vode koja ce trajati izmedu 48 i 72 sata.

Do potpune normalizacije opskrbe vodom, isticu iz Vodovoda, potrošacima ce se osigurati privremena vodoopskrba cisternom koja ce biti stacionirana na podrucju turistickog naselja Duga Uvala i naselja Artici. Normalizacija u opskrbi vodom ocekuje se tek u ponedjeljak u jutarnjim satima.


Podijeli: Facebook Twiter