Duga putovanja do posla opasna po zdravlje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Što je radno mjesto udaljenije, to je zdravlje ugroženije, a posebno u slucajevima kada do radnog mjesta treba putovati više od 16 kilometara, upozoravaju americki znanstvenici koji su utvrdili da s vecom udaljenošcu raste rizik od povecanja krvnog tlaka, tjelesne težine i opsega struka.

Znanstvenici s Washingtonova sveucilišta u St. Louisu u Missouriju pratili su više od 4.300 osoba koje putuju na posao i utvrdili da su ljudi koji su putovali više od 16 kilometara imali vece izglede za povišeni krvni tlak, a osobe koje su putovale više od 24 kilometra u jednom smjeru da budu pretile.

- Ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo da duga putovanja do radnog mjesta uzimaju vrijeme za vježbanje i povezana su s povecanom tjelesnom težinom, slabijom kondicijom i povišenim krvnim tlakom, a to su sve snažni faktori koji najavljuju kardiovaskularne bolesti, šecernu bolest i neke vrste karcinoma, kazala je Christine Hoehner, voditeljica istraživanja koje je objavljeno u casopisu American Journal of Preventive Medicine.

Hoehner porucuje da oni koji se voze na posao jer stanuju daleko od radnog mjesta moraju pronaci nacin da ukljuce tjelesne aktivnosti u svoj dan.


Podijeli: Facebook Twiter