Dug od 14 mil. kn otpisan zbog zastare

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradonacelnik Boris Miletic donio je odluku o otpisu cak 14,1 milijun kuna potraživanja koja su otišla u zastaru te ih je više nemoguce naplatiti. Tu ce odluku morati potvrditi i vijecnici vec na iducoj sjednici Gradskog vijeca.

Kako piše u odlukama, radi se o otpisu potraživanja po osnovi komunalne naknade i doprinosa, s osnove poreza na reklame, na tvrtku ili naziv, na kuce za odmor i potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pica, neplacene parkirne karte, s osnove internih racuna te naknade za izgradnju i sanaciju deponija.

- Ono što mogu reci je da smo mi pomno i dugo razmišljali o otpisu ovih dugova. Naime, od 2005. godine otkad je IDS preuzeo vodenje grada zajedno sa SDP-om poduzimamo sve postupke radi pravovremene naplate potraživanja.

Ovdje govorimo o dugovima od kojih su neki nastali i pocetkom 90-ih godina i jednostavno su u apsolutnoj zastari, opterecuju bilancu, mi ih vodimo kao potraživanja, zaracunavamo zatezne kamate, a u stvari je to sve fiktivno, jedan napuhani balon.

To nikad necemo moci naplatiti iz jednostavnog razloga što su ta potraživanja po svim propisima u apsolutnoj zastari i kao takva nenaplativa, ustvrdio je gradonacelnik Boris Miletic.

Konkretno, odlukom o otpisu potraživanja s osnove komunalne naknade do datuma 31. prosinca 2004. godine otpisana su cetiri milijuna kuna, a s osnove komunalnog doprinosa do istog datuma 31 tisuca kuna.

Odlukom o otpisu potraživanja s osnove poreza na reklame, na tvrtku ili naziv, na kuce za odmor i potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pica, a koji su nastali do 31. prosinca 2002. godine otpisan je 3,1 milijun kuna, i to takoder zbog nastupanja zastare i nemogucnosti naplate prisilnim putem.

A zbog nemogucnosti naplate kazni za nepropisno parkirana vozila koje su izdane u razdoblju od 2002. do 2004. godine, otpisano je 2,9 milijuna kuna s pripadajucom zateznom kamatom.

Zbog nastupanja zastare otpisana su i dospjela a nenaplacena potraživanja Grada Pule s osnove naknade za izgradnju i sanaciju deponija koju je Pula Herculanea d.o.o. prikupila u ime i za racun Grada u iznosu od 1,2 milijuna kuna, a vezano za potraživanja društava u sustavu Uljanik grupe. (S. ZRINIC TERLEVIC)

CIJELI TEKST U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter