Dug Elektroistri oko 60 milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradani koji žive na distribucijskom podrucja Elektroistre duguju joj oko 60 milijuna kuna, odnosno, uprosjeceno, racune za mjesec dana. To se, dakako, odnosi i na gospodarske subjekte i na kucanstva.

Kako saznajemo od Maurizija Biasiola, rukovoditelja Službe za opskrbu u Elektroistri, na podrucju Istre ima 148 tisuca kupaca, a samo u Puli s okolicom 50 tisuca. Od tog broja najveci su dio, cak 46 tisuca, brojila kucanstava, a ostalih šest tisuca mjerna mjesta gospodarskih subjekata.

- U taj izracun nisu ukljuceni slucajevi kada zbog propadanja firmi ostaju dugovi. Ili kada mjerna mjesta više ne koriste osobe koje mi vodimo u našoj evidenciji pa oni nestanu... No, u ovom slucaju govorim o poslanim fakturama koje nisu placene. Iako se govori da gospodarstvo duguje više, cinjenica je da se kucanstvima potrošnja obracunava dvaput godišnje, a gospodarstvu svaki mjesec pa dok je racun u dospijecu, mi ga ne vodimo kao nenaplacenog, pojašnjava Biasiol.

Kako kažu u Elektroistri, za 19 tisuca potrošaca u gospodarstvu potrošnja se ocitava u tocno odredene dane u mjesecu, svaki mjesec, i to mora biti gotovo u svega desetak dana. Kucanstvima se stanje ocitava dva puta godišnje.

- Godišnje obavimo pola milijuna ocitavanja i naravno da se u toj masi dogode greške, jer u tom je poslu puno ljudskog faktora. Stoga apeliramo na gradane da realno sagledaju svoju potrošnju i ako im se ucini da im je rata premala, jer su više trošili, ili obrnuto, da je prevelika, bilo bi dobro da dodu do nas i provjere stvarno stanje, jer se dogada da im je potom na obracunu razlika prevelika pa su nezadovoljni, kaže direktor Elektroistre Davor Miškovic.

Od 2010. intenziviralo se i pitanje izbora dobavljaca elektricne energije. HEP je dotad bio monopolist, a odredeni broj potrošaca se i u Istri opredijelio za drugog opskrbljivaca. I tu dolazi do promjene u racunima. Svi potrošaci korištenje mreže i dalje placaju HEP-u, odnosno Elektroistri, dok racune za potrošenu struju placaju odabranom dobavljacu kojih od svibnja lani ima tri na podrucju Republike Hrvatske.


Podijeli: Facebook Twiter