Dug blokiranih veći za 1,75 milijardi kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U samo četiri mjeseca ove godine dug blokiranih građana povećao se za čak 1,75 milijarda kuna, pokazuju podaci Fine. Na kraju travnja u blokadi je bilo 322.329 građana a njihov je ukupan dug zbog kojeg im je Fina blokirala račune iznosio 32,81 milijardu kuna, dok je na kraju prosinca prošle godine u blokadi bilo 169 građana više, ali je njihov dug bio 31,06 milijardi kuna.

Očito je da na listu sve više dolaze građani s većim dugom, ali je dio povećanja duga posljedica obračuna zateznih kamata, pa bi nakon njihova smanjenja, što Vlada predlaže izmjenama zakona o obveznim odnosima, kamate na postojeći dug blokiranih građana godišnje trebale biti i do 1,2 milijardu kuna manje.

Podaci Fine kažu da blokiran račun ima 7,81 posto hrvatskih građana, a čak 11,51 posto radno sposobnih stanovnika. Po tom je pitanju najgora situacija u Križevcima gdje je u blokadi 12,14 posto stanovnika, odnosno svaki osmi, dok svaki peti radno sposobni stanovnik tog grada ima blokirani račun. Iza Križevaca slijedi Sisak sa 10,56 posto blokiranih građana i s 12,69 posto udjela blokiranih u radno sposobnom stanovništvu.(J.MARIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter