Duet Njegovana i Vešligaja

Na dvodnevni pohod mladi su krenuli s igrališta ipred Srednje škole u Buzetu (G. Č. Š.)
Na dvodnevni pohod mladi su krenuli s igrališta ipred Srednje škole u Buzetu (G. Č. Š.)

U organizaciji Turističke zajednice grada Pule i Udruge violinista u crkvi sv. Franje održan je koncert klavirista Sandra Vešligaja, a uz njega je nastupio violist Petar Njegovan. Naime, iako je riječ o udruzi violinista, nastupio je violista, što je rijetka prilika u nas da se čuje kako zvuči viola.

Na programu je bila Schubertova "Arpeggione sonata u a-molu, D821" sa stavcima Allegro moderato, Adagio, Allegretto, zatim

Bruchov "Kol Nidrei, op. 47" i za kraj Rahmanjinova "Vokaliza". Zanimljiv repertoar u znaku romantičnih tonova primjerenih upravo violi, instrumentu ljupkog zvuka, koji posebno sugestivno zvuči u tom romantičnom kontekstu.

Ovi talentirani glazbenici, dobitnici nagrada i priznanja, pokazali su predan nastup kao i svaki put do sada. Uvježbanost, višesatne pripreme i odricanja uoči nastupa i natjecanja dio su njihovog života.

Petar Njegovan rođen je u Puli 1994. Violinu počinje učiti u OGŠ "Slavko Zlatić" u Poreču u klasi Sanje Pančevski, a nastavlja u SGŠ "Ivan Matetić Ronjgov" u Rijeci u klasi Danijela Trinajstića, gdje maturira u klasi Krunoslava Marića. Trenutno pohađa studij viole u klasi prof. Emila Cantora na Akademiji za glasbo u Ljubljani. Godine 2007. sudjelovao je na Državnom natjecanju HDGPP-a kao član komornog sastava s kojim je osvojio 1. mjesto i 2. nagradu u svojoj kategoriji.

Sandro Vešligaj rođen je 1991. u Puli. Osnovno i srednje glazbeno obrazovanje završava u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova. Maturirao je na klavirskom (u klasi prof. Biserke Kuhta,) i teorijskom odjelu. Nakon preddiplomskog i diplomskog studija klavira na riječkom područnom odjelu Muzičke akademije Zagreb, obranom specijalističkog rada na temu "Korelacija sonate i fantazije kroz skladbe Schuberta, Chopina i Liszta" završava i poslijediplomski umjetnički specijalistički studij na Muzičkoj akademiji Zagreb te stječe akademski naziv sveučilišnog specijalista muzike. Sudionik je i dobitnik brojnih visokih nagrada na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima. Osim kao solist, redovito koncertira i kao komorni glazbenik i korepetitor. Zaposlen je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli u zvanju višeg asistenta. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter