Dućan metafora u HDD galeriji


U zagrebačkoj galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva u srijedu se otvara Dućan metafora umjetničke radionice Petikat koju sačinjavaju Stanislav Habjan i Danijel Žeželj.

Dućan metafora nije konvencionalna izložba i ne da se jednoznačno odrediti, ali nije pogrešno prepoznati ga i kao umjetničku instalaciju, ostvarenu fikciju iz izložene slikovnice, dizajnerski dućan, nakladničku knjižaru, kabinet čuda, muzejsku kolekciju, putujuću scenografiju, dnevni boravak ili prostor za igru.

Predmeti koji će biti izloženi u Dućanu metafora predstavljaju presjek recentne produkcije Petikata, no zajedno istodobno čine i poetično okruženje u kojem se događa interakcija između autora i publike, te u kojem se predmeti sami, kroz komunikaciju i razmjenu, značenjski transformiraju novim pričama.

Projekt Dućan metafora u ovom obliku izrastao je izravno iz suradnje Petikata s pulskim sajmom knjige, počevši od dizajniranja specifičnih proizvoda tematski vezanih uz knjige i čitanje. Među artiklima ovog dućana sada su slikovnice, grafičke mape, plakati i dizajnerski proizvodi koje autori ostvaruju zajedno, potom strip albumi i slike Danijela Žeželja, te niz edicija i objekata u oblikovanju Stanislava Habjana.

Dućan metafora u raznim je oblicima dosad predstavljen u Rovinju, Puli, Ljubljani, zagrebačkoj Laubi te prošlog mjeseca u porečkoj Galeriji Zuccato. Dućan metafora u HDD galeriji moguće razgledati do 6. studenog. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter