Dubrovčanin pokušao u Poreču prodati auto rent-a-cara

Dubrovnik, ilustracija (A. MUSEMIĆ/arhiva)
Dubrovnik, ilustracija (A. MUSEMIĆ/arhiva)

Rade Oberan (34) iz Dubrovnika nepravomoćno je na pazinskom Općinskom sudu osuđen na 10 mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine, zbog prijevare u prosincu 2008. godine.

Oberan je pokušao prodati automobil opel astra karavan u vlasništvu rent-a-cara Jozi Nikoliću u Poreču za 4.500 eura. Od Nikolića je primio kaparu od 2.500 kuna, a ostatak  bi dobio nakon prijepisa vlasništva nad automobilom, a tada bi Nikolić i preuzeo auto. No, prijepis nije nikad napravljen pa je Nikolić ostao bez auta.

Oberan je sudu kazao da se ne osjeća krivim niti je htio odgovarati na pitanja. Nikolić je pak ispričao da je okrivljenika vidio jednom, i to kad mu je na preporuku prijatelja ponudio automobil na prodaju.

Naime, sreli su se u jednom porečkom kafiću gdje mu je nudio opel astru staru godinu i pol za 9.000 eura. Nikolić je smatrao da je to previsoka cijena jer je auto bio oštećen na nekoliko mjesta te je Oberanu ponudio pola traženog iznosa. Iste večeri se dvojac ponovno sreo, ali ovoga puta je Oberanu prepolovljena cijena odgovarala, što je Nikoliću bilo sumnjivo. Oberan mu je kazao da nije vlasnik vozila, ali ne i da ga nema pravo prodavati.

Nikolić mu je predao 2.500 kuna i od okrivljenika dobio potvrdu o primitku novca. Prijedlog je bio da Nikolić pošalje prijatelja zajedno s njim u Dubrovnik radi sređivanja papira, na što okrivljenik nije pristao. Oberan je prije odlaska za Dubrovnik s Nikolićem potpisao kupoprodajni ugovor u kojem je bilo navedeno da je cijena auta 4.500 eura. Nikolić je pokušao u nekoliko navrata telefonom nazvati okrivljenika, no odgovor je uvijek bio isti, da je na putu i da dolazi.

Nikolić je tada nazvao Ivicu Barkiđiju iz Dubrovnika, koji je bio naveden u knjižici vozila kao njegov vlasnik. On mu je pak rekao da mu Oberan ne želi vratiti vozilo. Sve dokumente koje je potpisao s Oberanom Nikolić je faksom poslao u Dubrovnik pravom vlasniku vozila.

U svom iskazu na sudu Barkiđija, vlasnik rent-a-car agencije u Dubrovniku, rekao je da je Oberanu iznajmio vozilo na nekoliko dana, ali se nakon isteka najma ovaj više nije javljao na telefon. Kad ga je Nikolić nazvao, shvatio je da se radi o prevari te je slučaj završio na policiji. Automobil nikada nije vraćen vlasniku.

Oberan je pak u veljači ove godine Nikoliću uplatio na račun 2.500 kuna, no sud je ocijenio da ga taj potez ne oslobađa odgovornosti. Po dosadašnjoj evidenciji Oberan je u dva navrata pravomoćno osuđivan na Općinskom sudu u Dubrovniku, za pokušaj teške krađe i sprječavanje službene osobe u obavljanju dužnosti. U oba slučaja je dobio uvjetnu kaznu. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter