Dubrovacke zidine pa pulska Arena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Državni Zavod za statistiku objavio je podatke o najposjecenijim spomenicima kulture, odnosno kulturno-povijesnim lokalitetima u protekloj godini. Iako je interes posjetitelja u 2011. opcenito bio malo manji negoli u 2010. godini, pulska je Arena ponovno drugoplasirana, iza dubrovackih zidina.

Dubrovacke gradske zidine u 2011. godini obišlo je 723.125 posjetitelja, dok ih je godinu ranije bilo 729.704. Na drugom mjestu je pulski amfiteatar, koji su u 2011. godini razgledala 285.982 posjetitelja, i takoder bilježi pad u odnosu na godinu ranije.

Treci na listi atraktivnih hrvatskih kulturno-povijesnih lokaliteta je otok Lokrum, koji je lani ipak zabilježio povecanje posjeta, i to za 14.000 posjetitelja. Lani je Lokrum, na kojem se nalaze i nekadašnji samostan te arboretum, posjetilo 203.868 ljudi, dok ih je 2010. bilo 188.979.

Podsjetimo, ustanove kojima upravlja Arheološki muzej Istre prošle je godine obišlo oko 350 tisuca ljudi. Najveci dio, ocekivano, otpada na amfiteatar, ne racunajuci pritom one koji su došli na razne koncerte i filmski festival.

Arheološki muzej Istre posjetilo je oko deset tisuca ljudi, slicno kao i Augustov hram, dok je Nezakcij obišlo oko sedam tisuca posjetitelja. Sveta srca posjetilo je oko osam tisuca ljudi, a otvorena su ljetos - dakle, u manje od šest mjeseci imala su više posjetitelja negoli Nezakcij tijekom cijele godine. (V. BEGIC)


Podijeli: Facebook Twiter