Đubrivo u Puli: 90% našeg materijala je ljubav


Jedne od zvijezda prve večeri devetog festivala Viva La Pola!, koji počinje večeras u Uljaniku, bit će i splitski bend Đubrivo. Ako ste ikad čuli ijednu njihovu pjesmu, zasigurno su vas šokirali njihovi tekstovi koji vrijeđaju ženski, ali i muški rod, no sve to treba shvatiti kao dobro zezanje, kao što su je shvatili, primjerice Luky, ili Mladen iz TBF-a, koji se pojavljuju u njihovom spotu "Vaša kćerka".

Pored svih lažnih moralističkih, ljubavnih ili miroljubivih poruka, Đubrivo sa svojim neskrivenim sprdačinama djeluje kao pravo osvježenje na sceni. O tome smo popričali s pjevačem Tonijem Aničićem, koji nam je na početku poručio: "Bolje Glas Istre nego Glas koncila".

- Mislite li da je danas dobro biti ozbiljan ili mislite da one koji su ozbiljni nitko ne shvaća ozbiljno?
- Unatoč našem naizgled šaljivom izričaju, mi smo smrtno ozbiljan bend koji se bavi isključivo ozbiljnim stvarima, a gradom hodamo u pogrebnim odijelima. Smijemo se jako rijetko, gotovo nikad, a i zabava nam je stran pojam. Dakle, samo i isključivo ozbiljnost dolazi u obzir, svako odstupanje kažnjava se bičevanjem.

- Kako vaše djevojke ili supruge prihvaćaju ono o čemu pjevate, tu mislim na tekstove poput "Upalit ću špaher, stavit dva jaja u tavu, okrenut ću se i zabit kurvi sjekiru u glavu"?
- Samo ja imam probleme takve vrste zbog tekstova, bez obzira na to jesam li zapravo njihov autor. To je i razumljivo, jer ja te gadosti izgovaram u mikrofon, dok se ostali vješto sakrivaju iza svojih instrumenata pa im bolje polovice ne zamjeraju. Ja sam, iz nekog razloga, još uvijek neoženjen, pitam se zašto, he, he, he...

- Pretpostavljam da je "Upri brale", koja govori o samozadovoljavanju, nadahnuta osobnim iskustvima ili je vama ispod časti raditi to što radi lik u pjesmi?
- Dobro pretpostavljaš, "Upri brale" je definitivno nastala iz osobnog iskustva, radi se o jednom od mojih omiljenih hobija i potpuno se mogu poistovjetiti s likom iz te pjesme.

- A da Željko Kerum poželi iskoristiti neku od vaših pjesama u kampanji za reizbor na gradonačelničko mjesto, koju biste najviše voljeli da pusti svojim glasačima?
- Kerumu bi za obraćanje glasačima preporučili pjesmu "Ja sam okorjelo đubre". Mislim da su daljnja objašnjenja suvišna. (Razgovarao Mladen RADIĆ)

CIJELI INTERVJU U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter