Dubravko Jelačić Bužimski gost "Pisca u prolazu"

Melita Jurkota, Dubravko Jelačić Bužimski i Boris Biletić u rovinjskoj Gradskoj knjižnici
Melita Jurkota, Dubravko Jelačić Bužimski i Boris Biletić u rovinjskoj Gradskoj knjižnici

Dubravko Jelačić Bužimski bio je gost programa Pisac u prolazu održanog u rovinjskoj Gradskoj knjižnici "Matija Vlačić Ilirik". Tijekom dvosatnog književnog susreta, koji organizira rovinjska Gradska knjižnica u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Rovinj, Bužimski je čitao svoju prozu. Organizatori ističu da je to bila književna večer za pamćenje tijekom koje je publika iznimno pozorno pratila program. Gost pisac predstavio je i svoje radove za mlade (lektira, trilogija o Letećem Martinu) i za starije, s referencama na hrvatsku povijest (Dubravko Jelačić Bužimski je izdanak roda bana Jelačića), suvremenost, kazališne (ne)prilike, književnu situaciju danas u Hrvatskoj.

Tijekom razgovora s Bužimskim, kojeg su ugostili Boris Biletić, u ime knjižnice i Melita Jurkota, u ime Pučkog učilišta, dotaknute su brojne teme, imena i zbivanja u hrvatskoj kulturi i književnosti

unatrag nekoliko desetljeća.

Dubravko Jelačić Bužimski rođen je u Zagrebu 1948. godine, gdje je diplomirao na Pravnom fakultetu. Dosad je objavio tri zbirke pripovjedaka: "Okus mesa" (1972.), "Surove kazališne priče" (1975.) i "Plava krvna zrnca" (2006.). Autor je i tri romana za mladež: "Sportski život letećeg Martina" (1984.), "Balkanska mafija“ (1986.) i "Martin protiv CIA i KGB" (1988.), koji čine poznatu trilogiju o Martinu, koja je već dvadeset i pet godina u školskoj lektiri.

Zaokupljen je kazalištem te njegov opus uključuje drame: "Izložba ptica" (1973.), "Preludij za dobre ljude s trga" (1974.), "Surove kazališne priče ili priče iz naše šume“ (1978.),"Gospodar sjena" (1978.), "Donadinijeva smrt" (1982.), "Poštar zvoni samo jedanput" (1983.), "Ponoćna igra" (1985.), "Osvajanje kazališta" (dramski tekst za djecu – 1985.), "Mafija" (1995.), "Nebeski Svanimir i podzemni Suronja" (lutkarski tekst – 2008.), "Stanari izgubljenog doma" (2009.) i "Noćna igra s Jesenjinom" (2012.).

Sve su drame igrane u brojnim hrvatskim kazalištima i u inozemstvu, a neke su tiskane u knjizi "Sjene". Piše i radiodrame i  filmske scenarije ("Čovjek koji je volio sprovode", 1989., film Zorana Tadića). Izvedena je njegova televizijska drama ("Čuvar vrijednih slika", iz 1974. sa Zvonimirom Rogozom u čast 80. obljetnice velikoga glumca te još desetak televizijskih drama prema djelima

hrvatskih pisaca: Frana Galovića, Slavka Kolara, Srđana Tucića, Dinka Šimunovića, Ulderika Donadinija, Augusta Harambašića, Đure Sudete, Ante Kovačića, Ivane Brlić Mažuranić i drugih. Prikazane su i dvije Jelačićeve televizijske serije za mladež: "Troje u dvorcu" i "Razgovor sa sjenama". (B. ĆUSTIĆ JURAGA)


Podijeli: Facebook Twiter