Duboko plavetnilo Ivone Verbanac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradska galerija Orsola, smještena u bujskoj povijesnoj jezgri, obilježava svoju prvu godinu djelovanja ugošcujuci izložbu Ivone Verbanac "Deep blue". Radi se o novoj seriji radova ove labinske autorice - oslikanih površina, papira prekrivenih ekspresivnim oblicima, linijama, teksturama, na kojima je primjetna gestualnost poteza olovkom i kistom, tamno sivom i tonovima plave boje, kao nositelj izražajnosti, ukazao je kustos i voditelj grožnjanske Gradske galerije Fonticus Eugen Borkovsky.

- Istraživanje Ivone Verbanac krece se u dva smjera: asocijativnom - u igri fragmenata koji podražavaju moguce realne oblike, te u smjeru kompozicija koje odražavaju stanje. Narativnost je svedena na minimum. Ove radove doživljavamo na tragu spiritualne informacije. Poniranje u izvanosjetilno i kretanje k spoznaji univerzuma vodi nas prema teoriji organiziranog kaosa i doživljaju mijene kao stalnog tijeka svih stvari u nama i oko nas. Autorica tijek i ritam želi uciniti vidljivim. Tako ovo promišljanje rezultira vizualnim naslagama spontanih pokreta. Tu je osnovna kvaliteta i snaga ovih radova, zakljucio je Borkovsky.

Naglasio je i da umjetnica promatrace naprosto zasipa snagom "iz ili iza sna, doživljenim na javi ili odsanjanim intenzivnim ekranima energije".

Ivona Verbanac rodena je 1977. godine u Puli, maturirala je u pulskoj Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti i dizajna, studirala na Odsjeku likovne kulture Filozofskog fakulteta u Rijeci i diplomirala na Nuova Accademia di Belle Arti u Milanu, smjer graficki dizajn. Od 2004. se kao freelancerica bavi multimedijalnim instalacijama, performansima i grafickim dizajnom, a dosad se predstavila na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Njen "Deep blue" u Bujama je moguce pogledati do 8. listopada. (K. FLEGAR; snimio G. KOVACEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter