Dubioze oko privatizacije Istre 1961

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Preoblikovanje Nogometnog kluba Istra 1961, koje ce se u srijedu naci na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeca, bila je tema konferencije za novinare pulskog HDZ-a u nedjelju.

Preoblikovanjem kluba u sportsko dionicko društvo zamišljeno je da Grad postane stopostotni vlasnik kluba uplatom temeljnog kapitala u iznosu 2,8 milijuna kuna i to, u novcu, zakonski minimalnih milijun kuna, te davanjem na korištenje dijela Gradskog stadiona u preostalom iznosu (1,8 milijun kuna).

Takoder, Grad bi od države preuzeo dugovanja na ime poreza (3,8 milijuna kuna) i pretvorio ih u vlasnicki udio, a 25-godišnjim davanjem na korištenje veceg dijela stadiona pokrio razliku u bilanci aktive i pasive u iznosu od 19,4 milijuna kuna.

- Bez obzira na dubioze u klubu, Grad, poput svih ostalih gradova u državi, treba pomoci klubu jer u suprotnom bi otišao u stecaj, a to zasigurno nije u javnom interesu. Medutim, ne podržavamo ovakav netransparentan nacin u kojem se ne vidi specifikacija dugova od preko 19 milijuna kuna, niti potraživanja vjerovnika. Ovakvi dostupni materijali nisu prihvatljivi, ne postoji garancija da ce Grad biti ukljucen u odlucivanje i smatramo da je ovo smišljeno prikrivanje podataka. Moglo se preoblikovanje bolje odraditi, a posebno smeta što je Vijece iskljuceno iz odlucivanja, vec samo daje suglasnost gradonacelniku, rekla je Lovorka Tomicic, predsjednica gradskog ogranka HDZ-a.

Tomicic se pita tko je odgovoran za tako velik dug kluba te tko garantira da se on nece ponoviti za koju godinu. Usto je spomenula primjer Splita, ciji su vijecnici zadržali pravo odlucivanja u Hajduku. Takoder, smatra da Grad ne treba postati stopostotni vlasnik kluba.

- Što ce se dogoditi kada Grad više ne bude vlasnik 50 posto dionica kluba? Naravno da se ne smije dozvoliti stecaj kluba, ali ovako se ne zašticuje javni interes, pogotovo zato što se stadion, u koji se jako puno uložilo, daje na 25-godišnje korištenje, rekla je Tomicic, na koju se nadovezao Janko Žužic, pitajuci se zbog cega Šceglov prije privatizacije nije pokrio minus u poslovanju kluba.

Uz preoblikovanje nogometnog kluba gradski vijecnici HDZ-a osvrnuli su se i na postupak DORH-a u vezi prijave gradskog HDZ-a na reviziju poslovanja Grada u 2009. godini. HDZ je tada uputio prijavu zbog 11 milijuna kuna nenaplacenih potraživanja te dodijeljivanja odredenih poslova bez javnog natjecaja.

Prema posljednjim informacijama, rekli su vijecnici HDZ-a, predmet je na vlastiti zahtjev preuzeo rijecki USKOK, koji ce provesti daljnje izvide i radnje, a USKOK ce, dodali su, razmotriti i natjecajnu dokumentaciju kojom se 2009. godine PR usluge dodijelile Mangjuri u vrijednosti od 220 tisuca kuna.


Podijeli: Facebook Twiter