Dubioza Kolektiv: Dvosatna antistres terapija

Dubioza Kolektiv u LMC-u Vodnjanu
Dubioza Kolektiv u LMC-u Vodnjanu

Dugo iščekivani koncert Dubioza Kolektiva, koji je početkom kolovoza odgođen zbog nevremena, sinoć se konačno održao u Lighthouse music clubu u Vodnjanu. Prije dolaska na scenu energičnog, zabavnog i uvijek dobro raspoloženog bosansko-hercegovačkog benda, publiku je žestokim ritmovima i angažiranim tekstovima zagrijavao labinski bend "We stand united".

Zaključivši svoju jednosatnu uvertiru na samom vrhuncu zagrijavanja, već pridobivši publiku koja je zajedno s njima poslala pozdrav srednjim prstom svim društvenim glumcima, u sebi svojstvenom reperskom stilu jedan od vokala labinskog benda najavio je Dubiozu Kolektiv izazvavši pravu euforiju među prisutnima. Bez ikakve zadrške, najvjerniji fanovi potrčali su popuniti prazninu na podiju želeći se što više približiti svojim idolima.

Više od tisuću ljudi sljedeća je dva sata gotovo sve pjesme sa šarolike play liste otpjevalo u glas s Dubiozinim vokalima Almirom i Adisom, a za razliku od nekih prijašnjih nastupa u Istri, ovaj je put publika jednako glasno pjevala i pjesme s Dubiozinih albuma na engleskom jeziku, posebice one sa svjetske uspješnice "Wild Wild East".

Na vodnjanskom je koncertu bio očit još jedan veliki preokret u odnosu na dosadašnje Dubiozine nastupe na našem Poluotoku, a to je iznimno veliki broj posjetitelja u zrelim godinama, pa čak i roditelja koji su na sve hitove "dumali" glavom zajedno sa svojom djecom.

Bosanski kolektiv nabrijavao je publiku pjesmama u kojima sarkazmom napadaju licemjerje i glupost političkih elita na ovim prostorima, pa su najžešće plesne i vokalne reakcije publike izazvale pjesme "Recesija", "Blam, blam", "Firma ilegal" i "Tranzicija".

Za Dubiozine je koncerte svojstven barem jedan intimni trenutak s publikom, kada većina postave benda sjedne na sam rub bine i otpjeva zajedno sa svojim fanovima jednu pjesmu. Ovaj put su to učinili s prigodnom pjesmom "Brijuni", jednim od hitova s najnovijeg albuma "Apsurdistan", a kao što se u toj pjesmi zafrkavaju na račun trilateralnog sastanka vođa zemalja "našeg regiona", tako ni tijekom samog koncerta nije nedostajalo duhovitih dosjetki i pošalica na neke od aktualnih tema poput Linićevih fiskalnih računa.

Nakon dvosatne svirke, Kolektiv je imao još snage za druženje sa svojim obožavateljima koji su strpljivo čekali uz ogradu da se netko iz benda pojavi i pozdravi ih. To su učinili svi članovi benda bez zadrške dolazeći pozdraviti se s publikom, potpisujući autograme i slikajući se s njima još dobrih pola sata nakon kraja koncerta.

Momci iz Bosne kompletnom su atmosferom još jednom dokazali da su dio naroda i da je narod dio njih, ali i da su zaista autentični i neprijetvorni, točno onakvi kakvima ih doživljavamo iz njihovih stihova. (Piše P. SOFTIĆ; snimio Danijel BARTOLIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter