Dubioza Kolektiv bez dubioza i dlake na jeziku

Dubioza Kolektiv: Direktan građanski pritisak može mijenjati konkretne stvari
Dubioza Kolektiv: Direktan građanski pritisak može mijenjati konkretne stvari

Ljubitelji bosanskohercegovačkog benda koji je već odavno stekao i svjetsku slavu sutra će doći na svoje. U vodnjanski LMC stiže Dubioza Kolektiv, družba koja bez dubioza i dlaka na jeziku, ali i s puno zdravog bosanskog humora, u svojim pjesmama progovara o svakodnevici i pravom stanju stvari, kako na Balkanu, tako i šire.

Njihov zadnji album "Apsurdistan" koji se pojavio na službenim stranicama grupe za besplatan download u travnju do sada je skinulo oko 200 tisuća ljudi diljem svijeta, no ima i onih obožavatelja koji ipak radije kupe original, pa je prema službenim podacima to danas najprodavaniji album u Hrvatskoj. I to nije sve.

U samo četiri mjeseca spot za pjesmu "Kažu" s najnovijeg albuma na YouTubeu je pregledan nevjerojatnih 2.597.934 puta.

- Hajde nam riješite jednu dvojbu. Možemo li znati na koga se odnosi pjesma "KP dom", jer Hrvate jako asocira na zbivanja vezana uz bivšeg premijera Sanadera.

- Pjesma je upravo tako i napravljena da bi svako mogao naći svog favorita iza rešetaka i njemu posvetiti pjesmu. Ako želiš da to bude Sanader, neka bude. Mi još uvijek čekamo da bilo koga uhapse u BiH pa da i mi svoga konja za trku iza rešetaka imamo. U BiH je to i dalje znanstveno-fantastična pjesma.

- Vaši obožavatelji iz Istre mogu biti jako ponosni, jer su se čak dvaput "našli" na ovom albumu, u pjesmi "Brijuni" i u "Sjećam se".

- "Brijuni" su inspirirani stvarnim događajem, trilateralnim sastankom koji je održan prije dvije godine na Titovom omiljenom jadranskom odmaralištu. Htjeli smo ispričati našu viziju svih mogućih situacija i razvoja događaja na takvim sastancima.

A pjesmu "Sjećam se" smo obradili jer smo je htjeli odsvirati u Puli na koncertu "Jebem ti rak" kojim se trebao sakupiti novac za Tustino liječenje. Nažalost, Tusta nije doživio koncert koji smo ipak održali u znak sjećanja na našeg, mogu slobodno reći, idola. Kasnije smo istu pjesmu svirali na "Koncertu godine" u Novom Sadu zajedno sa Atheist Rapom i Hladnim pivom. Tada smo odlučili da zajedno to i snimimo i stavimo na album. (P. SOFTIĆ)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter