Dubioza i S.A.R.S.: Energična svirka u rasprodanoj Areni

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

- Rijetki su oni koji su imali da sviraju ovdje, privilegija je svirati u Areni i to još rasprodanoj, zadovoljno je konstatirao pjevač S.A.R.S.-a Žare nakon prve pjesme. Razloga za zadovoljstvo imali su mnogi, izvođači, organizatori i publika jer sve je bilo baš kako treba – devet tisuća duša napunilo je Arenu dok se vani tražila karta više a Dubioza Kolektiv i S.A.R.S. naišli su na više nego dobar prijem oduševljene publike.

Ni za jedan ni za drugi bend nije trebalo čekati da se atmosfera zagrije jer to se dogodilo praktički odmah kada su i jedan i drugi sastav stupili na pozornicu.


S.A.R.S. su krenuli s optimističnim porukama, veselim tonovima no nije trebalo dugo prije nego su se s naslovnom skladbom novog albuma „Proleće“ vratili u oporu stvarnost, a jako brzo je na red potom došla i legendarna „Buđav lebac“.

Publika je jednako dobro prihvatila sve pjesme, otpjevavši refrene, dopale su im se priče o rakiji i „debelom ladu“ no vrhunac dolazi kada Žare, Sanja i publika kreću u zajedničku izvedbu hita „Lutka“ uz brojne mobitele i pokoji upaljač koji titraju u gledalištu. Bila je to ljubavna balada za kraj jednosatnog seta u kojem su dominirale brže stvari no to nije bio problem za obožavatelje koji ionako čekaju tu pjesmu.


Nakon ovakvog završetka publika zove S.A.R.S. na bis, ali ništa od toga jer treba pripremiti binu za glavne zvijezde. Dubioza Kolektiv što se tiče energije nastavlja tamo gdje su dečki iz Beograda stali i sve to podiže za još koju stepenicu.

Dok se spremaju izaći na pozornicu glas iz zvučnika između ostalog upozorava da koncert nije za „fašiste, rasiste, nacionaliste...“ te da se konzumiranje marihuane „strogo preporuča“. Dubioza kreće s „Volio BiH“ i opet podiže publiku nakon kratke pauze. Nema sjedenja, obožavatelji su na nogama, pjevaju i skaču, euforija i ekstaza.

Marihuna odnosno „gandža“ je česta tema Dubiozinih pjesama i svoju sklonost ne samo da ne pokušavaju sakriti nego otvoreno promoviraju. Osim toga otvoreno podržavaju i Pirate Bay, internetsku stranicu za skidanje i razmjenu svega i svačega kojoj bi mnogi htjeli stati na kraj a podršku su preksinoć izrazili raširivši zastavu s logom ove stranice.

Naravno da niti jedna ovakva priča ne može proći niti bez dnevne politike pa su na binu donijeli bistu Josipa Broza Tita, podsjetivši da je Titovu bistu predsjednica Grabar-Kitarović uklonila s Pantovčaka, a cijeli taj mini igrokaz poslužio im je kao uvod u pjesmu „Brijuni“ koja ipak nije nastala u
Istri nego u njihovoj rodnoj Bosni i Hercegovini. Malo priče između pjesama i puno akcije za vrijeme pjesama, to je Dubioza.


Publiku koja je došla odasvud nisu trebali posebno motivirati jedino su ih nakon sat vremena svirke morali malo navlačiti da ih pozove da i dalje sviraju klasičnim uzvikom „svirajte p...ke“ koji se ovdje skoro pretvorio u umivenu varijantu „svirajte vagine“. Bilo kako bilo, bio je to jedan čudan bis, (ako se o bisu radilo) koji je pokrio trećinu koncerta. Možemo taj dio nazvati prirodnim nastavkom u kojem su raspalili teškom artiljerijom hitova kao što su „Blam“, „Kokuz“, već spomenuti „Brijuni“, pa „Krivo je more“ da bi sve kulminiralo jednim „bosanskim valcerom“. Taj valcer ima samo jedan korak, odnosno skok i ekstatična publika je toliko skakala da se Arena zatresla pa su se dečki iz Dubioze uplašili da će se srušiti ovo malo Arene što je ostalo.


Ipak, za sam kraj i još jedan povratak na binu pjesmu su posvetili „najvećoj legendi Pule“ a to je pokojni Branko Črnac Tusta koji je mnogima uljepšao dane pjevajući s KUD Idijotima. Ovdje u Areni, dečki iz Dubioze nisu ga zaboravili te su izveli „Ja sjećam se“. Bilo je to jako lijepo od njih, ne samo zbog pjesme nego i Zbog mjesta.


Bio je to i više nego uspješan koncert koji će se dugo pamtiti s jedne strane zbog sve one „raje“ koja se preksinoć okupila a neki nisu niti mogli ući unutra, a s druge strane zbog atmosfere nabijene energijom koja se u zraku održavala za vrijeme nastupa oba benda, a svemu tome pridonijela je i vedra topla ljetna noć u kojoj međutim nije bilo dosadne sparine već je zrak bio ugodno suh. Unatoč određenim i uočljivim stilskim razlikama između Dubioze i S.A.R.S-a, publika je otvorenog srca prihvatila i jedne i druge. Dobra vibra se sinoć prenijela daleko izvan zidina Arene i granica Pule jer je cijeli koncert prenošen na valovima Hrvatskog radija.(M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter