Dubai u 2014. ušao spektakularnim vatrometom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dubai je u 2014. ušao najspektakularnijim i najvećim vatrometom koji je nebo nad gradom obasjavao šest minuta, eksploziv je odaslan u zrak s 400 mjesta u gradu, a angažirano je oko 200 pirotehničara. Emirat se nada da će ovim brojkama uspjeti zaslužiti mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda.

Sydney je zapalio australsko nebo uz pomoć pirotehničkih efekata u utorak za prijelaz u 2014., ali je Dubai taj koji će imati "najveći" vatromet na svijetu.

Tone eksploziva odaslane su s Opere u Sydneyju prvi put u više od deset godina. Proslava za predviđenih 1,6 milijuna osoba stajala je šest milijuna australskih dolara (3,8 milijuna eura), po gradonačelniku Cloveru Mooreu. Cijena je to "najljepšeg dočeka Nove godine na svijetu, u najljepšoj luci na svijetu", kazao je Moore.

Stanovnici južnopacifičkih otočja Samoe i Kiribatija prvi su u svijetu ušli u 2014. godinu, u 11 sati po srednjoeuropskom vremenu. Sat vremena poslije Samoanaca i pet tisuća stanovnika Božićnog otoka, u 2014. je prigodnom pjesmom komponiranom za tu priliku, ušlo je i 74 znanstvenika, turista i članova posade ledom okovanog ruskog broda Admirala Šokalskog na području Antarktike.

Među prvima koji su ušli u 2014. su i stanovnici pacifičkog otočja Tonga. Oni su je proslavili posebnom svečanom molitvom.

I neboderi u honkonškoj luci Victoriji bili su osvijetljeni blještavim vatrometom, dok se u Japanu proslavljalo nešto mirnije. Diljem zemlje ulazak u Novu godinu stanovnici su proslavili uz skromnije vatromete, a milijuni stanovnika te zemlje Novu godinu odlučili su dočekati u molitvi.

I na Filipinima se slavilo nešto skromnije nego ranijih godina, osobito u područjima opustošenim supetajfunom Haijanom

Stanovnici Seula ulazak u 2014. dočekali su uz tradicionalna 33 udarca brončanog zvona iz XV. stoljeća. U vatrometu su uživali i stanovnici Singapura, a najviše ih se okupilo u financijskoj četvrti grada.

U središtu Džakarte postavljeno je dvanaest pozornica s prizorima iz različitih kultura indonezijskog arhipelaga. U Bandi Acehu, na sjeverozapadu Indonezije koji primjenjuje šerijatsko pravo, policija je zaplijenila petarde i pirotehnička sredstva, budući da je proslava Nove godine zabranjena i smatra se haramom (nečistom).

Cape Town će Novu godinu dočekati koncertom, vatrometom i trodimenzionalnom projekcijom retrospektive života nedavno preminulog Nelsona Mandele na pročelju zgrade gradske vijećnice. U New Yorku će se na Times Sqareu tradicionalno s vrha tornja spustiti višebojna kristalna kugla, a na ulicama Rio de Janeira te na Copacabani Novu godinu će proslaviti 2,3 milijuna ljudi, od čega je trećina turista. Velike proslave očekuju se i na moskovskom Crvenom trgu, Brandenburškim vratima u Belinu te u središtu Londona. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter