Držite se dalje od osobe zaražene gripom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novo američko istraživanje pokazalo je da se virus gripe zrakom širi i više od dva metra od oboljele osobe i to putem manjih čestica nego što se do sada smatralo, prenosi američka televizijska stanica NBC.

Znanstvenici su proučili kako 94 osobe koje su hospitalizirane zbog simptoma gripe tijekom epidemije 2010. i 2011. godine šire oko sebe virus gripe. Oko kreveta bolesnika uzimani su uzorci zraka na udaljenosti od 30 centimetara, 90 centimetara i 1,8 metara od svakog pacijenta.

Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Journal of Infectious Diseases pokazali su da su virusi pronađeni na svakom od mjernih mjesta te su zaključili da bolničko osoblje može biti izloženo virusu gripe i na udaljenosti od dva metra.

Zna se da se virus širi kašljanjem ili kihanjem bolesne osobe no do sada nisu bili poznati svi detalji prijenosa virusa, kaže voditelj istraživanja Werner Bischoff s Wake Forest medicinskog fakulteta u Sjevernoj Karolini.

Prije se vjerovalo da se virus prenosi velikim česticama te da putuje zrakom do dva metra udaljenosti no novo istraživanje pokazuje da se virusi nalaze u vrlo sitnim česticama u zraku i da mogu putovati i dalje od dva metra. Dosadašnja istraživanja pokazivala su da osobe u zrakoplovu koje sjede u redu ispred i iza zaraženog putnika imaju veće rizike obolijevanja.

Novo istraživanje pokazuje i da nošenje maski možda nije samo po sebi dovoljno za zaštitu bolničkog osoblja od virusa jer se pokazalo da oni "putuju" i na manjim česticama koje su mogu udahnuti unatoč nošenju maske.

Znanstvenici su utvrdili i da su neke osobe zaraznije od drugih te da je takvih "superprijenosnika" virusa, koji emitiraju 32 puta više virusnih čestica, ukupno 19 posto među svim zaraženim osobama.

Američki stručnjaci ističu da su potrebna nova istraživanja kako bi se mogli otkriti ti superprijenosnici virusa u cilju ograničavanja širenja bolesti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter