Državnoj upravi kasne plaće

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dio zaposlenih u državnoj upravi još uvijek nije dobio plaće za prosinac. Razlog nije, kako je to bio u dosadašnjim slučajevima, to što tijela državne uprave u kojima rade nisu ušla u Centralni obračun plaća. Naime, plaće nisu dobili ni oni službenici koji su zaposleni po ministarstvima koja su odavno ispoštivala zadane obveze, predala podatke za svoje zaposlene i već mjesecima isplaćuju plaće preko COP-a.

Ministarstvo financija nas je na upit zašto još nisu isplaćene plaće po pojedinim ministarstvima, a naši izvori tvrde da je tako i u dijelu Ministarstva financija, uputilo da se raspitamo u svakom ministarstvu pojedinačno. Tvrde da je novac za prosinačke plaće koje se isplaćuju ovog mjeseca osiguran, te da ih riznica automatski isplaćuje čim dobije valjan nalog. Odgovor nismo dobili ni iz Fine, koja je zadužena za uspostavu COP-a.

Plaće primjerice nisu bile isplaćene do jučer ni na sudovima, državnim odvjetništvima i Ministarstvu pravosuđa. No, u tom su ministarstvu službenike i namještenike obavijestili i na svojim su internetskim stranicama objasnili razloge kašnjenja.

Ističu da s isplatom plaća za siječanj njihovi korisnici ulaze u COP, ali se istovremeno u taj sustav implementira i novi obrazac JOPPD, ali uvjeravaju kako će sve plaće pod kapom Ministarstva pravosuđa biti isplaćene do 15. siječnja.

U njihovom se objašnjenju krije i razlog za kašnjenje u onim tijelima koja su odavno u COP-u, a to je novi obrazac po kojem se za svakog zaposlenika sada uz plaću moraju navesti i podaci o putnim troškovima i ostalim primanjima koje mu zaposlenik isplaćuje. (J. MARIĆ/NL)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter