Državno jamstvo Uljaniku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice u srijedu Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak ili drugim poslovnim bankama u zemlji i/ili u inozemstvu dala državno jamstvo za izravno dugorocno zaduženje Uljanik Brodogradilišta u ukupnom iznosu od 50 milijuna eura, uvecano za kamate i troškove.

Iz vladina Ureda za odnose s javnošcu objavljeno je da se državno jamstvo izdaje na rok od pet do sedam godina, ovisno o uvjetima na financijskom tržištu u trenutku sklapanja kredita.

Iz našeg izvora u Uljaniku doznajemo da ce s 45 milijuna eura financirati gradnju dva bulk carriera (brodova za prijevoz rasutih tereta) koje grade za Uljanik Plovidbu. Valja napomenuti da znacajan vlasnicki paket u tom pulskom brodaru posjeduju upravo menadžeri Uljanika. Preostalih pet milijuna eura Uljanik ce dati u vidu pozajmice tvrtki Uljanik Tesu.

U srijedu odobrena jamstva pulskim brodograditeljima nisu jedina koja im je izdala Vlada. I mnogi ranije dobiveni dugorocni i kratkorocni krediti banaka osigurani su jamstvom Vlade, ali i ostalim instrumentima osiguranja: zalogom opreme, mjenicama, ispravama o zapljeni racuna, hipotekama na brodu u izgradnji ili korporativnim jamstvima.

Uz državna jamstva Brodogradilište godinama dobiva i državne potpore. U 2008. su dobili 118,38 milijuna kuna, a u 2007. 106,66 milijuna. Koliko su dobili lani tek ce naknadno objaviti. Radi poboljšanja likvidnosti tvrtka je lani podigla kredit od 34 milijuna eura s kojim je djelomicno otplatila kredit od 43,8 milijuna preuzet godinu ranije. Krajem 2009. godine grupa Uljanik je imala evidentiranih 112 milijuna kuna dugorocnih i 2,07 milijardi kuna kratkorocnih kredita.


Podijeli: Facebook Twiter