Državnim i lokalnim tvrtkama zabraniti donacije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potaknuti proracunskim i drugim uštedama koje izravno zadiru u standard gradana, Hrvatski laburisti su predsjedniku Sabora uputili prijedlog kojim traže usvajanje odluke po kojoj bi Vlada odmah uredbom zabranila doniranje sredstava za potrebe sporta, tehnicke kulture, znanosti i kulture, kao i u humanitarne i bilo koje druge svrhe.

Zabrana bi se odnosila na pravne osobe od posebnog državnog interesa (utvrdene odlukom Sabora od 15. prosinca 2010., NN 144/2010), pravne osobe u vlasništvu lokalne i regionalne samouprave, kao i javne ustanove u vlasništvu države i/ili lokalne i regionalne samouprave.

Takoder zahtijevaju da Vlada istim tim subjektima ogranici troškove radnika na razinu onih propisanih kolektivnim ugovorom, kao i da ukine sve druge isplate radnicima koje nisu definirane kolektivnim ugovorima ili važecim zakonskim propisima.

Laburisti svoj stav obrazlažu cinjenicom da je Hrvatska, prema odluci izvršne i zakonodavne vlasti, prihvatila obvezu smanjenja nepotrebnih i neargumentiranih troškova u funkcioniranju kako središnje države, tako i lokalne i regionalne samouprave.

- Potpuno je nelogicno da u takvoj situaciji tvrtke u potpunom ili vecinskom državnom vlasništvu i državne ustanove igraju ulogu društveno osjetljivih. Novcem koji nije njihov, vec je vlasništvo poreznih obveznika RH, obilno daruju sportska i druga društva, sponzoriraju kulturne, zabavne, sportske i znanstvene manifestacije, doniraju humanitarne zaklade i organizacije i ponašaju se u maniri dobrostojecih privatnih mecena, a to nisu.

Cak i da je ekonomska situacija u državi znacajno bolja, takvu bi praksu trebalo ukinuti iz jednostavnog razloga što je novac koji se troši na taj nacin novac poreznih obveznika, a oni za njegovo trošenje ni na koji nacin nisu ovlastili niti tvrtke u državnom vlasništvu, niti pojedine državne institucije, vec svoje predstavnike u zakonodavnim i izvršnim tijelima državne vlasti i lokalne, odnosno regionalne samouprave, stoji u obrazloženju koje potpisuje predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar.

- Da nije rijec o beznacajnim sredstvima, kazuje podatak da su samo 2009. tvrtke u pretežnom državnom vlasništvu za sport, tehnicku kulturu, kulturu i znanost donirale 80,6 milijuna, a u humanitarne svrhe još 11,14 milijuna, dakle ukupno oko 92 milijuna kuna, obrazlažu laburisti.

Na pitanje treba li zabraniti i donacije u humanitarne svrhe, saborska zastupnica laburista Nansi Tireli odgovara potvrdno, te postavlja protupitanje: "Zašto bi, recimo, HEP dizao cijene, a uplacivao donacije? Neka višak uplati u državni proracun, pa bi sve bilo transparentnije. Iz proracuna bi se onda potrebitima mogla isplatiti sredstva. Nije, naime, problem u humanitarnim donacijama, nego u tome gdje novac doista završava."

Tireli sumnja u zakonitost dijela doniranog novca. Smatra da je rijec o cistom pranju novca, pitajuci se sjeda li doista svih 200 tisuca kuna, koliko se donira nekom sportskom klubu, na racun kluba.

Laburisti nadalje smatraju da se potpisanih kolektivnih ugovora, kao i zakona, treba držati, ali sve druge privilegije, a koje su uglavnom posljedica arbitrarne ocjene rukovoditelja i uprava, Vlada, kao odgovorni predstavnik vlasnika u tim tvrtkama i ustanovama, mora ukinuti. (Mirjana VERMEZOVIC IVANOVIC)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter