Državni vrh u Brezovici: Antifašizam je konstanta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Antifašizam je temelj Hrvatske i Europske unije, i stoga sve pokušaje mijenjanja povijesti i antifašističkih stečevina demokracije, tolerancije i ljudskih prava treba na vrijeme spriječiti, zajednička je poruka državnog vrha s današnje svečanosti obilježavanja Dana antifašističke borbe u šumi Brezovici pokraj Siska.

"Bez obzira na krizu, skretanja i pojedine ljude koji bi mijenjali tijek povijesti, antifašizam je konstanta, on se neće mijenjati i ostat će temeljem EU-a i demokratske Hrvatske", istaknuo je u prigodnom govoru predsjednik Republike Ivo Josipović te poručio da "bez antifašizma Europa nije Europa, a Hrvatska ne bi bila Hrvatska".

Obraćajući se nazočnima, kojih se ove godine okupilo 200-tinjak, upozorio je na "snage koje još uvijek žele promijeniti sadržaj naše demokracije, našega Ustava i naše politike" te pozvao na odlučno suprotstavljanje takvim pokušajima.

Ponovio je svoje zauzimanje za pomirbu, ali, dodao je, uz neupitno određenje da se antifašizam zalagao za dobro i civilizacijske vrijednosti, nasuprot zlu, teroru i mržnji koje je donio fašizam.

Uz nadu da Hrvatska nikada neće odustati od civilizacijskih vrijednosti, naglasio je želju za "boljom, prosperitetnijom, ali i uvijek antifašističkom Hrvatskom".

Uz predsjednika Josipovića, prigodne govore održali su i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko te izaslanik predsjednika Vlade ministar Mirando Mrsić, kao i počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Stjepan Mesić, sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel te ukrajinski veleposlanik Oleksandro Levčenko.

Okupljeni antifašisti najvećim su pljeskom popratili govor Stjepana Mesića, koji je upozorio na "ofenzivu onih koji nam, u bogato financiranim kampanjama, nameću nove podjele; od njih politika okreće glavu, a mediji ih tretiraju kao slobodu govora".

U Brezovicu su, unatoč velikoj vrućini, došli antifašisti iz cijele Hrvatske, a skup koji je počeo hrvatskom himnom, završio je onom europskom - Beethovenovom "Odom radosti".

Dan antifašističke borbe obilježava se u Hrvatskoj 22. lipnja u spomen na osnutak prve naoružane antifašističke postrojbe u Hrvatskoj i okupiranoj Europi u Drugom svjetskom ratu - Prvog sisačkog partizanskog odreda osnovanog u šumi Brezovici kod Siska, 22. lipnja 1941. godine. (Hina), M. TODOROV/Hina)


Podijeli: Facebook Twiter