Državni vrh Srbije najavio "teške odluke" o Kosovu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srbijanski državni vrh najavio je u srijedu, nakon povratka izaslanstva iz Bruxellesa s neuspjele osme runde dijaloga s Prištinom, da će sljedećih dana biti u prilici donijeti neke iznimno teške odluke o Kosovu.

- Nismo postigli kompromis, ali smo odlučni da prema njemu idemo. Ova runda pregovora nadmašila je sva naša negativna očekivanja i situacija je veoma teška, rekao je danas nakon sastanka izaslanstva s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem savjetnik šefa države Marko Đurić.

Državno izaslanstvo izvijestilo je Nikolića o tijeku pregovora u Bruxellesu, a zajednička ocjena koju je medijima prenio Nikolićev savjetnik jest ustrajnost Beograda u namjeri da teži kompromisu koliko god to bude teško i ako bude moguće.

Najviši državni dužnosnici će, rekao je Đurić, sljedećih dana redovito izvještavati srbijansku javnost o svojim sljedećim koracima čiji je cilj riješiti kosovsko pitanje.

Izaslanstva Srbije i Kosova završila su iza ponoći u srijedu u Bruxellesu bez dogovora osmi krug pregovora, ostajući na ranijim stajalištima o ključnom pitanju - ovlastima zajednice srpskih općina na Kosovu.

Srbija traži da zajednica ima nadležnosti i ovlasti u pravosuđu, policiji i prostornom planiranju te da Kosovske sigurnosne snage ne budu tamo gdje žive Srbi, dok Priština želi srpsku zajednicu uključiti u kosovski ustavno-zakonski sustav. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter