Državni službenici: Plaća em kasni, em je smanjuju

Vlada je nesocijalna i izbjegava komunikaciju sa sindikatima državnih i javnih službi - Denis Buršić
Vlada je nesocijalna i izbjegava komunikaciju sa sindikatima državnih i javnih službi - Denis Buršić

"Službenici Porezne uprave i dalje nemaju nikakvu povratnu informaciju o tome kada će dobiti plaću za siječanj koja sada kasni već više od deset dana. Takvo ponašanje zamjeramo i našem Središnjem uredu i ravnateljici koja se slika po novinama, ali da bi se nama obratila, to joj ne pada na pamet. Pitamo se da li i njoj kasni plaća", ogorčen je županijski povjerenik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Denis Buršić.

Po njegovim riječima, plaća je ovih dana ipak stigla zaposlenicima Lučke kapetanije, Carinske uprave, Ureda državne uprave, Ministarstva regionalnog razvoja i dijelu zaposlenika pravosudne policije. Nova pljuska državnim službenicima svakako je i najavljeno smanjenje plaće od tri posto. Buršić ističe da je u ovom trenutku nemoguće prognozirati koliko će plaća u konačnici biti smanjena jer se ne predlaže smanjenje osnovice već koeficijenata, a do danas im nitko nije pojasnio kako će izgledati novi koeficijenti.

Djelatnica Porezne uprave koje je željela ostati anonimna kaže da bi joj, nakon smanjenja od tri posto, plaća u konačnici trebala biti manja za 150 kuna. Dodaje da joj je već puna kapa priča kako se državni službenici trebaju solidarizirati, dodajući da su im već uzeli regres, božićnicu, a smanjene su im i jubilarne nagrade.

- Ova Vlada nam je sve uzela, ali još im nije dosta. Najgore je što ovo sigurno neće biti zadnje smanjenje jer kada god budu nedostajala sredstva u proračunu, ponovno će se to prelomiti preko naših leđa, kaže službenica i dodaje da su najnovije najave ministra Linića o smanjenju minusa na tekućim računima skandalozne.

Zbog kašnjenja plaće, drugoj službenici banka je blokirala račun.

- Suprug radi u privredi i nije dobio tri plaće, a sada i meni kasni plaća pa nisam uspjela pokriti ratu kredita. Nekako bih se snašla da sam na vrijeme znala da će plaća kasniti, a ne da iz medija doznam da od plaće do daljnjeg ništa, zaključila je. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter